Ana Sayfa Vergi E-Turqualty Programı kapsamında alınan desteklerin Ar-Ge ve tasarım projesi kapsamında istisna olup...

    E-Turqualty Programı kapsamında alınan desteklerin Ar-Ge ve tasarım projesi kapsamında istisna olup olmayacağı

    1
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İzmir Defterdarlığı

    Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Tarih: 17.09.2024

    Sayı: E-84098128-125[5-2023/20]-

    Konu: E-turqualty Programı kapsamında alınan desteklerin Ar-Ge ve tasarım projesi kapsamında istisna olup olmayacağı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yazılım faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, söz konusu faaliyetinize ilişkin üretime konu edilen yazılımların yurt dışında tanıtımı için katlanılan reklam giderlerinin %60’lık kısmı ile komisyon ödemelerinin %50’lik kısmının; “Türkiye Bilişim Sektörünün Ulusallaşması ve E-turquality Programına” istinaden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından şirketinize geri ödendiği belirtilerek, anılan program kapsamında yararlanılan destekler nedeniyle geri ödenen tutarların kurumlar vergisinden istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmektedir.

    4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinde, “Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. 

    Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu kazançlarının gayri maddi hakların satılması, devri veya kiralanmasından elde edilmesi halinde, istisnadan yararlanılmasını, bu hakların, mahiyetlerine göre, AR-GE faaliyetleri neticesinde elde edilmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde tescil veya kayıt ettirilmesi ya da bildirilmesi şartına bağlamaya, istisnadan kazancın elde edildiği vergilendirme dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar tescil veya kayıt için yetkili kuruma başvurulmuş olması kaydıyla bu kazançları doğuran işlemlerin gerçekleştirildiği vergilendirme döneminden başlayarak faydalandırmaya, mükellefin gayri maddi hak geliri ve varsa bağlı olduğu grubun satış hasılatına göre tescil şartına bağlı olmaksızın belgelendirme usulüne tabi tutmaya, istisnadan yararlanacak kazancı; bu kazancın elde edilmesine yönelik faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen nitelikli harcamaların toplam harcamalara oranına isabet eden kısmı ile sınırlandırmaya, bu oranı toplam harcama tutarını aşmamak üzere yüzde 30’una kadar artırımlı uygulatmaya, nitelikli ve toplam harcamaları tanımlamaya Cumhurbaşkanı, bu kapsamda tescil, kayıt veya bildirim şartının yerine getirilmesine ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilidir. Belirlenen esaslar çerçevesinde tescil, kayıt veya bildirim şartının yerine getirilmemesi durumunda, zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur. 

    …” hükmüne yer verilmiştir.

    Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin;

    – “5.12.2.2. Yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda kurumlar vergisi istisnasının kapsamı” başlıklı bölümünde, “Yapılan düzenlemeyle teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, faaliyete başlanılan tarihten bağımsız olmak üzere, 31/12/2023 tarihine kadar (4691 sayılı Kanunun Geçici 2’inci maddesi hükmüne göre 31/12/2028) kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

    Öte yandan, teknoloji geliştirme bölgelerinde yazılım ve Ar-Ge faaliyetinde bulunan şirketlerin, bu faaliyetler sonucu buldukları ürünleri kendilerinin seri üretime tabi tutarak pazarlamaları halinde, bu ürünlerin pazarlanmasından elde edilen kazançların lisans, patent gibi gayrimaddi haklara isabet eden kısmı, transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılmak suretiyle istisnadan yararlanabilecektir. Ancak, lisans, patent gibi gayrimaddi haklara bağlanmamış olmakla birlikte uyarlama, yerleştirme, geliştirme, revizyon, ek yazılım gibi faaliyetlerden elde edilen kazançların istisna kapsamında değerlendirileceği tabiidir. Ayrıca, teknoloji geliştirme bölgelerinde tasarım faaliyetleri sonucu buldukları ürünleri kendileri seri üretime tabi tutarak pazarlayan mükellefler, bu ürünlerin pazarlanmasından elde edilen kazançlarının tasarıma isabet eden kısmını, transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırmak suretiyle istisnadan yararlanabilecektir. Üretim ve pazarlama organizasyonu nedeniyle doğan kazancın diğer kısmı ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

    Örneğin; teknoloji geliştirme bölgesinde yazılım faaliyetinde bulunan şirketin, ürettiği yazılımların lisans satışından veya kiralanmasından elde edeceği kazançlar istisnadan yararlanacak, ancak söz konusu yazılımın disk, CD veya elektronik ortamda pazarlanmasından elde edilen kazançların (lisansa isabet eden kısmı hariç) istisnadan yararlanması mümkün olmayacaktır.

    …”,

    – “5.12.2.4. İstisna kazanç tutarının tespiti”  başlıklı bölümünde, “…

    Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, diğer kurumlardan geri ödeme koşuluyla sermaye desteği olarak sağlanan yardımlar, borç mahiyetinde olduğundan bu yardımların ticari kazanca dahil edilmesi söz konusu olmayacaktır.

    Diğer taraftan, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflere, istisnadan yararlanan Ar-Ge ve tasarım projelerine ilişkin olarak, TÜBİTAK ve benzeri kurumlar tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde hibe şeklinde sağlanan destek tutarları ile diğer kurumların bu mahiyetteki her türlü bağış ve yardımları, kurum kazancına dahil edilecek ve istisnadan yararlandırılacaktır.”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Öte yandan, 20/4/2022 tarihli ve 31815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turqualıty (Bilişim Yıldızları) Programı Hakkında Kararın; “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde, Türkiye’de yerleşik bilişim ve alt sektörlerinde yer alan yazılım, gömülü yazılım, dijital oyun, bilişim hizmetleri vb. ilişkili sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri, kurumları ve işbirliği kuruluşlarına sunulan destekleri kapsadığı, “Yurt Dışına Yönelik Pazarlama ve Pazarda Tutundurma Aşaması Destekleri” başlıklı bölümünün 14 üncü maddesinde, karar kapsamında hizmetlerinin/hizmet alanlarının yurt dışında tanıtılması ve geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirecekleri genel amaçlı reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin yapılan giderlerin %60 oranında, 16 ncı maddesinde ise komisyon ödemelerinin %50 oranında destekleneceği, “Ödeme Esasları” başlıklı 50 nci maddesinde de ödeme yapılmasına karar verilen şirket ve işbirliği kuruluşuna Ticaret Bakanlığından alınan bildirim üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ödemeyi yapacağı, hüküm altına alınmıştır.

    Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren Şirketinize,Türkiye Bilişim Sektörünün Ulusallaşması ve E-Turquality Programı kapsamında ödenen reklam ve komisyon destek tutarları, doğrudan Ar-Ge ve tasarım projelerinin desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik olarak verilen hibe mahiyetinde olmadığından, bu tutarların 4691 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    ..

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikIsı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik Harcamaların Giderleştirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz