Ana Sayfa Vergi Yurt dışı mukimi kurumlara verilen mühendislik hizmeti karşılığında elde edilen kazancın vergilendirilmesi

    Yurt dışı mukimi kurumlara verilen mühendislik hizmeti karşılığında elde edilen kazancın vergilendirilmesi

    1
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Defterdarlığı

    Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Tarih: 24.09.2024

    Sayı: E-62030549-125[10-2024]-

    Konu: Yurt dışı mukimi kurumlara verilen mühendislik hizmeti karşılığında elde edilen kazancın vergilendirilmesi

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanan ana sözleşmenizde yer verildiği üzere Şirketinizin yurt içinde ve yurt dışında termodinamik, termal ve akışkanlar mekanik analizi dahil olmak üzere her türlü mühendislik ve teknolojik hizmetler sunduğunu, yurt dışındaki Almanya Stuttgart lokasyonundaki … GmbH Co. KG şirketine mühendislik hizmeti verdiğinizi ve yurt dışındaki projelere yapılan hizmetler sonucu KDV’den muaf fatura kestiğinizi belirterek, yurt dışına yapmış olduğunuz bu hizmetten dolayı elde edilen kazançların %80 inin Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında kurumlar vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında; Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunanların, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış olup, aynı Kanunun 6 ncı maddesinde de kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    Aynı Kanunun “Diğer indirimler” başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından yapılabilecek indirimlere yer verilmiş olup anılan maddenin birinci fıkrasının (ğ) bendinde, “Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri (7491 sayılı kanunun 59.maddesiyle değişen ibare; Yürürlük 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere 28/12/2023) kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i.

    Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

    …” hükmü yer almaktadır.

    Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “10.5. Türkiye’den yurt dışı mukimi kişi ve kurumlara verilen hizmetler” başlıklı bölümünde konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiş olup anılan Tebliğin;

    – “10.5.2.1. İndirimden faydalanabilecek şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konusu” başlıklı bölümünde, “İlgili şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konuları arasında, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi, mesleki eğitim, eğitim ve sağlık hizmetleri sunmak olmalıdır. Şirket bünyesinde sözü edilen hizmetlerden sadece birisi verilebileceği gibi ana sözleşmelerinde yer almak şartıyla birden fazlası da verilebilir. …”,

    – “10.5.2.2. Hizmetin, Türkiye’den münhasıran yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum için yapılmış olması” başlıklı bölümünde, “Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim hizmetlerinin, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara; eğitim veya sağlık hizmetlerinin de Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere verilmesi gerekmektedir.

    Yukarıda belirtilen hizmetlerin fiilen verilmesi gerekmekte olup bu alanlarda sunulan asistanlık, danışmanlık ve aracılık gibi hizmetlerin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir.”,

    – “10.5.2.3. Faturanın yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum adına düzenlenmesi” başlıklı bölümünde, “Yapılan hizmet ile ilgili olarak düzenlenecek faturanın, yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum adına düzenlenmesi gerekmektedir. …”,

    – “10.5.2.4. Türkiye’den verilen, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme ve veri analizi hizmetlerinden yurt dışında yararlanılması” başlıklı bölümünde, “Verilen hizmetten yurt dışında yararlanılmış olması gerektiği, yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum için verilen hizmetin, bu kişilerin ve/veya kurumların Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgisinin olmaması gerekmektedir.”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Diğer taraftan sistem kayıtlarımızın tetkikinde; faaliyet konunuzun, 23/05/2023 tarihinden itibaren, “721901-Doğal Bilimler Ve Mühendislikle İlgili Diğer Araştırma Ve Deneysel Geliştirme Faaliyetleri (Tarımsal Araştırmalar Dahil)” olduğu anlaşılmıştır.

    Öte yandan, özelge talep formu ekinde yer alan 14/06/2023 tarihinde düzenlenen “İşbirliği Sözleşmesi”nin “1. Sözleşmenin Konusu” başlıklı bölümünde “… Türkiye, Türkiye enerji piyasasında faaliyet göstermektedir ve enerji projelerini takip etmektedir”, “2. Hizmet Kapsamı” başlıklı bölümünde ” …  Bütün ara ve nihai sonuçlar, … Türkiye prensiplerinin tamamen karşılanacağı biçimde tamamlanmalıdır. …, İşbirliği Ortağının CV’sini Türkiye dışındaki projeler için hazırlanan tekliflere dahil etme hakkına sahip olacaktır; yani bu CV, … GmbH & Co KG, Stuttgart ile paylaşılacaktır. Türkiye’deki projeler için ise duruma göre değerlendirme yapılacaktır.”, “5.Garanti” başlıklı bölümünde ” … Garanti süresi, … Türkiye tarafından sözleşme kapsamında sağlanan hizmetlerin başlaması üzerine başlayacak olup hizmetlerin kabul edilmesinin ardından 12 ay sonra sona erecektir.”,  “8. Ödeme Koşulları” başlıklı bölümünde ise faturanın  … Türkiye adına düzenleneceğinin belirtildiği, “9. İş Sonuçları, Buluşlar” başlıklı bölümünde “Bu sözleşmenin yerine getirilmesi sırasında ortaya çıkan bütün sonuçlar ve belgeler, … Türkiye’nin mülkiyetinde bulunacaktır ve … Türkiye, bunlar üzerinde münhasır haklara sahip olacaktır. İş sonuçları, elektronik ortamda, şu an itibariyle (tipik olarak MS Ofis 365 ve Adobe Acrobat) olacak şekilde, söz konusu zamanda geçerli … Türkiye standart yazılım biçimlerinde ve söz konusu göreve bağlı olmak üzere basılı suret biçiminde … Türkiye’ye iletilecektir. … Türkiye’ye, İşbirliği Ortağı ve/veya personeli tarafından sözleşme kapsamındaki hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında yapılan buluşlar hakkında bilgi verilecektir. …Türkiye, istemesi durumunda, bunlardan faydalanacaktır ve İşbirliği Ortağı, bütün hakları … Türkiye’ye devredecektir. Bu buluşlardan faydalanılmasına ilişkin masraflar, … Türkiye tarafından karşılanacaktır.” açıklamalarına yer verildiği, 09/07/2024 tarihinde düzenlenen “Ek Sözleşme”nin “1. Hizmetlerin Kapsamı” başlıklı bölümünde ise “Bu ek sözleşme, ana sözleşmede belirtilen kapsamı açıklamak içindir. Aşağıda belirtilen kapsam maddeleri 15.06.2023’den itibaren geçerlidir. Aşağıda ana başlıkların belirtildiği her türlü mühendislik, analiz, hesaplama; Termodinamik (ısıl-kütle enerji dengesi vs.), Termal ve ısı transferi (ısı transfer yüzeyi, eşanjörler vs.), Yanma (kazan, atık ısı kazanı vs.), Akışkanlar mekanik analizi (turbo makinalar fan, pompa, türbin vs.), Her türlü mühendislik teknoloji analizi, Akış diyagramın hazırlanması, Yerleşim, montaj planının hazırlanması, Şartnamele ve veri föylerin hazırlanması, Konsept ve konfigürasyon çalışmaları ve bunların yanı sıra saha çalışmaları ve süpervizörlük hizmetleri sağlanacaktır.” açıklamalarına yer verildiği, mezkur sözleşmenin yurt dışındaki firmanın Türkiye’deki şubesi tarafından imzalandığı, faturaların ise yurtdışı merkezli firma adına düzenlendiği görülmüştür.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; Şirketiniz tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mühendislik hizmetinin fiilen sunulması ve yukarıda sayılan diğer şartların da sağlanması kaydıyla, söz konusu hizmet nedeniyle elde ettiğiniz kazancınızın %80’inin, kurumlar vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

    Ancak, yurt dışı mukimi kişi veya kurumlara verilen mühendislik hizmetinden yurt dışında yararlanılmaması ve söz konusu hizmetin bu kişilerin ve/veya kurumların Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili olması halinde, verilen bu hizmetten elde edilecek kazançların Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında değerlendirilemeyeceği tabiidir.  

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKamulaştırılan gayrimenkule ödenen bedeller için kurumlar vergisi istisnasından yararlanılıp yararlanılamayacağı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz