Asgari kurumlar vergisi 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanacaktır.
İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca asgari kurumlar vergisi uygulanmayacaktır.
-Yurt içi asgari kurumlar vergisi nasıl hesaplanacak?
Gelir Tablosundaki Ticari KAR + KKEG – (32/C maddesinde yazılı aşağıda belirtilen istisna ve indirimler) x %10
Örnek:
Ticari Kar: 1.000.000 TL
KKEG: 100.000 TL
İstisnalar Öncesi MATRAH: 1.100.000 TL
İSTİSNALAR
TUGS İstisnası: 200.000 TL
Emisyon Primi istisnası: 100.000 TL
4691 AR-GE Kazanç İstisnası: 200.000 TL
İştirak kazanç İstisnası: 100.000 TL
___________________________________
İSTİSNALAR TOPLAMI: 600.000 TL
___________________________________
Asgari Kurumlar vergisi matrahı: 500.000 TL
ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ORANI: %10
ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ: 50.000 TL
Şirketin asgari kurumlar vergisinin hesabında indirim konusu yapılabilecek aşağıda sayılanların dışında kalan indirim ve istisnalar düşüldükten sonra ödenecek kurumlar vergisinin yukarıdaki örnekte yer alan 50 Bin TL’nin altında olması halinde 50 Bin TL asgari kurumlar vergisi olarak ödenecektir.
Yurt içi asgari kurumlar vergisi geçici vergi dönemleri için de uygulanacaktır. İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmayacaktır. Yurt içi asgari kurumlar vergisi 2025 hesap dönemi ve sonrasına uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
-Asgari Kurumlar vergisi kurumlar vergisine tabi olan aşağıdaki kurumlar tabi olacaktır.
a) Sermaye şirketleri
b) Kooperatifler
c) İktisadî kamu kuruluşları
ç) Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler
d) İş ortaklıkları
Asgari kurumlar vergisi hesabında aşağıdaki istisna ve indirimler dikkate alınmayacaktır bir başka deyişle her iki hesaplamada da indirim ve istisna olarak dikkate alınacaktır.
• Tam mükellef kurumlardan elde edilen iştirak kazançları istisnası,
• Emisyon primi kazanç istisnası
• Sahip olunan taşınmazlardan elde edilen kazançlar dışında (d) bendinde sayılan yatırım fon ve ortaklıklarının istisna kazançları
• Risturn istisnası
• Finansal kiralama şirketleri ve varlık kiralama şirketleri ile yapılan sat geri kirala işlemlerinden elde edilen kazançlara uygulanan istisna
• Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin işletilmesi ve devrinden elde edilen kazançlara uygulanan istisna
• Serbest Bölgeler Kanunu kapsamındaki kazanç istisnası
• Girişim sermayesi fonu indirimi
• Korumalı işyeri indirimi
• 4691 sayılı Kanun kapsamındaki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki kazanç istisnası ile kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilen Ar-Ge ve tasarım indirimleri
***
Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 32/C
Yurt içi asgari kurumlar vergisi
(7524 Sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle eklenen madde; Yürürlük : 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde)
Madde 32/C
(1) 32’nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamaz.
(2) Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken birinci fıkrada belirtilen kurum kazancından aşağıdaki istisna ve indirimler düşülür:
a) 5’inci maddenin birinci fıkrasının (a), (ç), (i), (j) ve (k) bentleri ile sahip oldukları taşınmazlardan elde edilen kazançlar dışında (d) bendinde sayılan istisna kazançlar,
b) 10 uncu maddenin birinci fıkrasının; (g) ve (h) bentleri kapsamındaki indirimler,
c) 16/12/1999 tarihli ve 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6/6/1985 tarihli ve 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında vergiden istisna edilen kazançlar,
ç) 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kazanç istisnası ile kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilen Ar-Ge ve tasarım indirimleri.
(3) Birinci fıkra kapsamında hesaplanan yurt içi asgari kurumlar vergisinden, 32’nci maddenin altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları uyarınca indirimli oran uygulaması nedeniyle alınmayan vergi ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınmış olan teşvik belgelerindeki yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi indirilir ve ödenmesi gereken yurt içi asgari kurumlar vergisi belirlenir.
(4) Bu madde hükmü geçici vergi dönemleri için de uygulanır.
(5) İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmaz.
(6) Bu maddede yer alan indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade eder.
(7) Birinci fıkrada yer alan oranı; sektörler, faaliyet konusu, iş kolları ya da üretim alanları itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Kaynak: KVK Madde 32/C
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.