Ana Sayfa Muhasebe SMMM unvanıyla serbest çalışan mali müşavirler ayrıca ticaret yapan bir şirkete ortak...

    SMMM unvanıyla serbest çalışan mali müşavirler ayrıca ticaret yapan bir şirkete ortak olabilir mi?

    1
    0

    SMMM unvanıyla serbest çalışan mali müşavirler ayrıca ticaret yapan bir şirkete ortak olabilir mi?

    Mesleğini SMMM unvanıyla serbest olarak icra eden meslek mensupları meslek dışında ticaret, imalat, aracılık vb. faaliyetleri ile uğraşan limited veya anonim şirketlere ortak/pay sahibi olabilirler. Ancak meslek yasasındaki yasaklar gereği; limited şirkette müdür, anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olamazlar. Ayrıca tasfiyeye giren şirketlerde tasfiye memuru da olamazlar.

    SMMM’ler serbest olarak serbest meslek mükellefi olarak faaliyet gösterirken aynı zamanda SMMM limited veya anonim şirketlerinde ortak ve yönetici olabilirler.

    Gelir Vergisi Mükellefi olarak mesleki faaliyetini sürdüren Meslek mensubu (SMMM) Bir işverene bağlı olarak unvanı veya konumu ne olur ise olsun iş akdi ile (Bağımlı) olarak çalışamaz.

    Aynı kapıdan giriş yapılan ofisin bir odasının Ticari faaliyet yapacak mükellefe kiraya verilemez. SMMM ile ticari faaliyet yapan mükellef aynı daire veya bağımsız bölümü ayrı odada olsa faaliyet sürdüremez, sncak SMMM başka bir SMMM ile bahse konu yeri ortak kullanabilir.

    Müdür veya imza yetkilisi olmadığınız sürece birden fazla ticari şirkete ortak olabilirsiniz.

    SMMM’ler ortak olduğu şirketlere SMMM hizmet verebilir.

    Serbest çalışan SMMM’ler ticaret şirketlerinde tasfiye müdürü olamaz. Tasfiye memuru tasfiye halindeki ticari firmayı temsil ve ilzam ettiği için ticaret yasağı kapsamındadır.



     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTransit ticaret kapsamındaki alış satışlarda hangi kur dikkate alınacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz