Ana Sayfa Vergi Diş hekimi e-Serbest Meslek Makbuzu kullanabilir mi?

    Diş hekimi e-Serbest Meslek Makbuzu kullanabilir mi?

    1
    0

    Diş hekimi e-Serbest Meslek Makbuzu kullanabilir mi?

    379 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlere, iş yerlerinde mezkur Tebliğde belirtilen özellikleri haiz kredi kartı okuyucularından bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunluluğu getirilmiş olduğundan hekimlik faaliyeti ile ilgili tahsilatlar nakit olarak yapılsa dahi Tebliğde
    belirtilen özelliklere haiz cihazı işyerinizde bulundurma, kredi kartı ile ödeme yapılması halinde söz konusu cihazı kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.

    Öte yandan, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, 379 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen özelliklere haiz cihaz yerine EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasının mümkün olduğu belirtilmiştir.

    Bu durumda, isteğe bağlı olarak 379 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen özelliklere haiz cihaz yerine EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alıp bulundurmanız ve icap etmesi halinde kullanmanız mümkün bulunmaktadır.

    Buna göre, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümleri gereğince, hekimlik faaliyetinde kullanılan EFT-POS özellikli YN ÖKC olması durumunda bu cihazdan düzenlenen ÖKC Bilgi Fişinde (e-SMM Bilgi Fişi) yer alan banka bilgilerine yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin müşteriye verilmesi koşuluyla bu bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçecektir.

    Serbest meslek makbuzu kağıt çıktısı yerine geçen bilgi fişinin müşteriye teslim edilmesi aynı tahsilat için e-SMM düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmamakta, serbest meslek makbuzu yerine geçen bilgi fişi için ayrıca e-SMM düzenlenmesi gerekmektedir.

    Eski tip POS cihazı ile yapılan tahsilatlar neticesinde oluşan belge üzerinde ‘serbest meslek makbuzu yerine geçer’ ifadesi yer almamalıdır. Bu cihazlardan yapılan tahsilatlar veya nakit yapılan tahsilatlar için aynı anda e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlenmesi gerektiği tabidir.

     

     


    Kaynak:e-fatura forum
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirkete olan borcu nedeniyle ortağa düzenlenen adat faturası ortağın gelir vergisi beyannamesinde indirilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz