Ana Sayfa Muhasebe 2024/2. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi Hazırlanırken Enflasyon Karı Vergiye Tabi Olacak Mı?

    2024/2. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi Hazırlanırken Enflasyon Karı Vergiye Tabi Olacak Mı?

    2024/2. Dönem enflasyon düzeltmesi sonucu oluşa kar ve zarar geçici vergi vergi matrahının tespitinde dikkate alınacaktır. Vergisiz enflasyon düzeltmesi 2023 sonunda yapıldı. 2024 yılından itibaren vergili enflasyon düzeltmesine geçildi. 

    2
    0

    2024/2. dönem geçici vergi beyannamesini hazırlarken oluşan 648 Enflasyon Düzeltmesi Karı vergi beyannamesinde matraha eklenecek mi?

    Evet eklenecektir.

    2024/2. Dönem enflasyon düzeltmesi sonucu oluşa kar ve zarar geçici vergi vergi matrahının tespitinde dikkate alınacaktır. Vergisiz enflasyon düzeltmesi 2023 sonunda yapıldı. 2024 yılından itibaren vergili enflasyon düzeltmesine geçildi.

    31.12.2023 tarihinde yapılan enflasyon düzeltmesinden oluşan kar kurumlar vergisi matrahına dahil edilmemiş ve zarar da vergi matrahının tespitinde indirim olarak kabul edilmemiştir. 2023 sonunda enflasyon düzeltmesinden oluşan zarar da 2024 ve ilerleyen yıllarda oluşan vergi matrahından indirim konusu yapılmayacaktır. 2023 sonundaki enflasyon düzeltmesi öncesindeki mali zarar, önceden olduğu gibi kayıtlı değeriyle 2024 ve izleyen yılların vergi matrahından indirim konusu yapılabilecektir.

    Özetle; 31/12/2023 tarihli bilançonun düzeltilmesinden kaynaklanan kâr
    veya zarar vergilendirilecek kazancın tespitinde dikkate alınmayacak 2024 yılı ve izleyen dönemlerde yapılan düzeltme işleminden kaynaklanan kâr veya zararlar ise vergilendirilecek kazancın tespitinde dikkate alınacaktır.

     

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPeşin ödenen kira bedellerinin stopajı tek seferde mi ödenecek?
    Sonraki İçerikŞahıs Bilançolarında 500 sermaye hesabı nasıl düzeltilecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz