Ana Sayfa Çalışma Hayatı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Nedir?

    Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Nedir?

    16358
    2

    1- ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) NEDİR? NE ZAMAN KURULMUŞTUR?
    Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın ilk uzmanlık kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 1919 yılında Versay Barış Anlaşması ile kurulmuş olup, sosyal adaletin ve uluslararası insan ve çalışma haklarının iyileştirilmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler ihtisas kuruluşudur.

    2- ILONUN GÖREVLERİ NELERDİR?
    ILO; Sözleşmeler (189) ve Tavsiye Kararları (202) yoluyla,
    2.1- Çalışma hayatına ilişkin temel haklar,
    2.2- Örgütlenme özgürlüğü,
    2.3- Toplu pazarlık,
    2.4- Zorla çalıştırmanın engellenmesi,
    2.5- Fırsat ve muamele eşitliği gibi çalışmaya
    ilişkin tüm konuları düzenleyici uluslararası çalışma standartları oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler sistemi içinde

    Uluslararası Çalışma Örgütü, kararlarını işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan “üçlü bir yapı” içerisinde almaktadır.

    3- ILO’YA KAÇ BÖLGE VE ÜLKEDEN OLUŞMAKTADIR?
    ILO Ana sözleşmesi (Anayasa) 1919 yılında kabul edilmiş, fakat günümüze kadar pek çok değişikliğe uğramıştır. ILO yapı olarak beş coğrafi bölgeden oluşmaktadır. Bunlar;
    3.1- Afrika,
    3.2- Amerika,
    3.3- Asya ve Pasifik,
    3.4- Arap ülkeleri
    3.5- Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Orta Asya bölgeleridir.

    Üye ülke sayısı 185’tir.

    4- ILO’NUN ORGANLARI NELERDİR?
    ILO’nun belli başlı organları; karar organı olan Çalışma Konferansı, yürütme organı olan Yönetim Kurulu ve Sekretarya görevini gören Uluslararası Çalışma Bürosu’dur. Türkiye, 1932 yılında ILO’ya üye olmuş ve belirli dönemlerde ILO Yönetim Kurulu’nda “asil” ve “yedek” üye olarak görev yapmıştır.

    5- TÜRKİYE ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜNE NE ZAMAN DÂHİL OLMUŞTUR?
    Türkiye, 189 ILO Sözleşmesinden 56’sını onaylamış olup, bunlardan 52’si yürürlüktedir. Türkiye’nin onayladığı sözleşmelerden 8’i temel sözleşme; 3’ü de öncelikli sözleşme niteliğindedir.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikOrganize Sanayi Bölgelerinde Yap-İşlet-Devret Modeli İle Yapılan Yatırımlardaki Harcamalar Giderleştirilebilir mi?
    Sonraki İçerikİş Ortamı Başarıyı ve Müşteri İlişkilerini Ne Kadar Etkiliyor?

    2 YORUMLAR

    1. Merhabalar.magdur Bir insan olarak yazıyorum.orgutun çalışmalarının samimiyetle mi yoksa baştan sağmamı yapıldığını merak ederek yazıyorum.istencikarildim tazminat davami kazandım ama patron firmayı boşaltıp tazminatimizi vermeyip mideye indirmek için gerekli çalışmaları yapmış.biz böyle magdurmu kalacaz.ezikecekmiyiz.orgutunuz bu konuda bi çalışma yapiyirmu acaba bunu merak ediyorum.tesekkurker

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz