Ana Sayfa TTK A.Ş.’lerdeki hisse satışları tescile tabi midir?

    A.Ş.’lerdeki hisse satışları tescile tabi midir?

    1
    0

    A.Ş.’lerdeki hisse satışları tescile tabi midir?

    Anonim şirketlerde hisse devrinin noterden yapılma zorunluluğu yoktur. A.Ş.’nin hisse senedi (pay senedi) varsa, devreden cirolamak suretiyle devralana verir, hisse senedi yoksa devreden ve devralan aralarında hisse devir sözleşmesi düzenler, isteğe bağlı olarak da hisse devir işlemi noterden yapılabilir.

    Hisse devri yapıldıktan sonra, yöneti kuruluna hisse devrinin pay defterine işlenmesi için başvuru yapılır ve buna ilişkin Y.K defterinde karar alınır ve hisse devir pay defterine kaydedilir. Tek pay sahipliği durumu varsa buna ilişkin bildirim ilgili ticaret sicil müdürlüğüne bildirilir ve gazetede ilan ettirilir. Yönetim kurulu üyesinin seçimi ve önceki Y.K üyesinini görevinin sonlandırılmasının bildirimi amacıyla yapılacak genel kurul toplantısında sunulan toplantıya katılanlar (hazirun) cetvelinde yeni pay sahibi %100 payı olduğu bilgisi ile birlikte bildirilir. Ardından ticaret odasından/sicil müdürlüğünden hazirun cetvelinin onaylı örneği alınarak istenen kişi ve kurumlara bildirilebilir.

    —-

    Hisse devrinde yapılacak muhasebe kayıt örneği;

    İşlem: A.Ş.’de pay sahibi olan Süleyman ULU şirketteki nominal 500 Bin TL değerindeki hissesini, Kıvanç ATAKAN’a 5 Milyon TL’ye devretmiştir.

    A.Ş.’de yapılacak muhasebe kaydı;   

    ___________________ / ___________________

    500 SERMAYE                            500.000 TL

    -Süleyman ULU

     

    500 SERMAYE                                500.000 TL

    -Kıvanç ATAKAN

    Açıklama: Hisse devri

    ___________________ / ___________________

    Hisse devrine ilişkin 5 Milyon TL’lik ödeme devralan kişi tarafından devreden kişinin şahsi banka hesabına ödenecektir. Şirketteki muhasebe kaydı nominal bedel olan tutar üzerinden yapılacaktır. Aradaki 4.500.000 TL’lik fark hissesini satın açısından kazanç olacaktır. Elde edilen kazancın Süleyman ULU tarafından beyana tabi olup olmayacağı diğer koşullar göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Bu içeriğin konusu olmadığı için burada değinilmemiştir.

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinek oto aylık kira gider yazma sınırının üstünde olan tutarın KDV’si de KKEG mi olacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz