Ana Sayfa Muhasebe Şirket aktifine kayıtlı binek otonun motorunun değiştirilmesine ilişkin harcama direkt gider yazılamaz

    Şirket aktifine kayıtlı binek otonun motorunun değiştirilmesine ilişkin harcama direkt gider yazılamaz

    18
    0

    Mükellefimizin bilançosuna kayıtlı binek otonun motor yenileme işlemi yapıldı 250 bin + KDV faturası geldi. Bu KDV’yi indirebilir miyiz yoksa KDV’li olarak amortismana mı tabi tutalım?

    Maliyete yazılıp amortisman ile itfa edilebilir veya gider yazılır.

    Binek Otomobiller İçin Yapılan Değer Artırıcı Harcamalar Amortismana Tabi Tutulacak

    Binek otomobillerin normal tamir-bakım harcamaları dışındaki aracın ekonomik değerini kalıcı olarak artırmak amacıyla yapılan harcamalar aracın maliyetine eklenerek amortisman yoluyla gider veya maliyet yazılacaktır. Aracın motorunun değiştirilmesi binek otonun değerini artıran nitelikte olduğu için aracın maliyetine eklenmeli ve amortisman yoluyla itfa edilmelidir.

    Ayrıca, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/b maddesine göre, binek otomobiller için yapılan ve Vergi Usul Kanunu’nun 272. maddesinde belirtilen nitelikteki değer artırıcı giderlere ait KDV’nin indirilmesi mümkün değildir. Çünkü, binek otomobillerdeki değer artırıcı giderler, aracın ilk iktisabı gibi değerlendirilmelidir ve bu KDV’nin indirimi mümkün olmayan bir harcama olarak maliyete eklenmesi veya doğrudan gider olarak yazılması gerekmektedir.

     

     

     


    Kaynak: KDVK, VUK
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt Dışından İthal Edilen Makinenin Tamir Hizmeti İçin Düzenlenen Fatura İçin KDV-2 ve Stopaj Ödenecek mi?
    Sonraki İçerikSağlık Turizmi Kapsamında Yabancılara Yönelik Google veya Meta’ya Ödenen Reklam Bedelleri İçin KDV-2 ve %15 Stopaj Ödenecektir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz