Ana Sayfa Vergi Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Uygulanan %5 Stopaj Uygulaması KDV Tevkifatı Uygulanan İşlemler...

    Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Uygulanan %5 Stopaj Uygulaması KDV Tevkifatı Uygulanan İşlemler İçin de Uygulanabilir

    Katma değer vergisinde kısmi tevkifatın konusuna giren (yapım işleri, iş gücü temin hizmeti, danışmanlık- denetim hizmetleri, yemek servis hizmetleri gibi) özellikli bazı işlemlerin ayrıca kurumlar vergisi açısından da tevkifata tabi tutulması düşünülüyor.

    11
    0

    Kurumlar Vergisinde Bazı Ödemelerin Tevkifat Kapsamına Alınması

    Mevcut Durum: Kurumlar vergisinde sadece yıllara sari inşaat ve onarım işlerinde ödenen hakedişler üzerinden %5 oranında tevkifat yapılmakta ancak diğer ödemeler üzerinden tevkifat yapılmamaktadır.

    Dünya uygulamalarında ticari kazanca yönelik bazı ödemeler de vergi kesintisinin kapsamına alınmıştır. Örneğin Hindistan’da “Profesyonel hizmetler, teknik hizmetler, sözleşmeye dayalı her türlü ödemeler” vergi kesintisi kapsamındadır. Ayrıca kurumların bankadan her nakit çekişi de vergi kesintisi kapsamına alınmıştır. Benzer şekilde Brezilya’da da teknik hizmetler kapsamında yapılan ödemeler üzerinden %1,5 oranında kesinti yapılmaktadır.

    Önerilen Düzenleme:

    -Katma değer vergisinde kısmi tevkifatın konusuna giren (yapım işleri, iş gücü temin hizmeti, danışmanlık- denetim hizmetleri, yemek servis hizmetleri gibi) özellikli bazı işlemlerin ayrıca kurumlar vergisi açısından da tevkifata tabi tutulması,

    -Günümüzde yaygınlaşan e-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleşen ödemelerden vergi kesintisi yapılması

    yönünde yetki düzenlemesi yapılması

    Etki Analizi: Vergi güvenliğini artırıcı etkisi olacaktır. Düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi önerilmektedir.

    Not: GİB’den alıntılanan bu yazının yayımlandığı tarihte konuyla ile ilgili TBMM’ye henüz bir kanun tasarısı sunulmamıştı.

     


    Kaynak: GİB MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 2024
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDoktorlar ve Diğer Bazı Serbest Meslek Faaliyetleri ile Ticari Kazançlarda Hasılat Takibi Ve Fark İçin İzaha Davet Edilmesi
    Sonraki İçerikBorsa Kazançlarının Vergilendirilmesi İle İlgili Düşünülen Düzenleme Hakkında Açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz