Ana Sayfa Mevzuat VERBİS’e kayıt zorunluluğuna ilişkin 2024 yılı hadleri nedir?

VERBİS’e kayıt zorunluluğuna ilişkin 2024 yılı hadleri nedir?

2
0

VERBİS’e kayıt zorunluluğuna ilişkin hadler nedir?

2023 Yılında çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan, 2023 Yılı mali bilanço büyüklüğü 100 Milyon TL olan çok olan işletmeler Gerçek ve tüzel kişiler VERBİS e kayıt yaptırmak zorundadır. İki ölçütten birinin aşılması halinde kayıt zorunludur.

Veri Sorumlusu Kimdir?

Veri sorumlusu, kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. Tüzel kişiler, kişisel verileri işleme konusunda gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında bizatihi kendileri “veri sorumlusu” olup, ilgili düzenlemelerde belirtilen hukuki sorumluluk tüzel kişinin şahsında doğacaktır. Bu konuda kamu hukuku tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri bakımından bir farklılık gözetilmemektedir.

Kanuna göre veri sorumlusu kişisel verilerin işlenme amacını ve yöntemini belirleyen kişidir. Yani işleme faaliyetinin “neden” ve “nasıl” yapılacağı sorularının cevabını verecek kişidir.

Verbis kayıt yükümlülüğü;

  • Yıllık çalışan sayısı 50’den fazla veya yıllık mali bilanço toplamı 100 milyon Türk lirasından fazla olan gerçek veya tüzel kişi veri sorumluları,
  • Yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları,
  • Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 100 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları,

Şartlarından herhangi birini sağlayan veri sorumluları açısından getirilmiştir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMalullük veya yaşlılık aylığı bağlananlar tekrar çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir mi?
Sonraki İçerikHatır çeki verilmesi ve alınmasının cezası var mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz