Ana Sayfa Vergi Müşteriler için kiralanan gayrimenkuller için ödenen kira bedelleri gider yazılır mı?

    Müşteriler için kiralanan gayrimenkuller için ödenen kira bedelleri gider yazılır mı?

    13
    0

    Yurt dışı ortaklı firmalarda firma yöneticisi veya müşterisi için Türkiye’de olduğu süreç için kiralanan konut gidere kirası atılabilir mi yoksa direk kanunen kabul edilemeyen girer mi olmalı?

    KDV’li ise KKEG KDV 191 şeklinde mi kayıt olmalı?

    Şahıstan kiralama ise zaten brüt üzerinden KKEG %20 stopaj uygulanmalıdır değil mi?

    Bu harcamanın giderleştirilmesi için Şirketin yönetim kurulunca karar alınır (temsil ve ağırlama gideri olabilmesi için).

    Harcama fatura ile olması halinde elbette KDV indirilir. Şahıstan kiralama olması halinde stopaj dahil brüt kira tutarı gider yazılır.

    Ödenen kiradan % 20 GV stopajı yapılacak ve ödenecektir.

     

    Şahıstan Kiralamalarda Örnek Hesaplama;

    Net Kira: 10.000 TL

    Stopaj Oranı : %20

    Brüt Kira: 12.500 TL

    G.V. Stopaj Tutarı: 2.500 TL

    Müşteri için ödenen konaklama maliyeti 760- Pazarlama, Satış ve Dağıtım giderleri Hesabında giderleştirilir.

     


    Türkiye’deki Şirketlerin Gerçek Kişilerden Kiraladığı ve İş İçin Kullanılan Gayrimenkullerde Kira Hesaplaması ve Muhasebe Kaydı

    1. Net ve Brüt Kira Hesaplaması

    Şirketler, gerçek kişilerden kiraladıkları gayrimenkuller için net ve brüt kira hesaplamalarını yaparken dikkat etmeleri gereken bazı vergisel yükümlülükler bulunmaktadır.

    a. Brüt Kira

    Brüt kira, kira sözleşmesinde belirtilen toplam kira tutarıdır. Bu tutar, stopaj ve KDV gibi vergileri içermeden önceki tutardır.

    b. Net Kira

    Net kira, kiracı (şirket) tarafından kiraya verene (gerçek kişi) ödenen tutardır. Net kira, brüt kira tutarından vergi kesintileri (stopaj) ve KDV düşüldükten sonra elde edilen tutardır.

    2. Vergisel Yükümlülükler

    Stopaj (Gelir Vergisi Kesintisi): Gerçek kişilere yapılan kira ödemeleri üzerinden %20 oranında gelir vergisi stopajı yapılır.

    KDV (Katma Değer Vergisi): İşyerleri için yapılan kira ödemeleri üzerinden %20 oranında KDV hesaplanır ve kiracı tarafından beyan edilip ödenir.

    Pazarlama satış amaçlı yapılan kira ödemesi ile ilgili

    3. Hesaplama Örneği

    Brüt Kira: 10,000 TL
    Stopaj Oranı: %20
    KDV Oranı: %18

    Stopaj Hesaplaması:
    Brüt Kira: 10,000 TL
    Stopaj: 10.000 TL x %20 = 2.000 TL

    Net Kira Hesaplaması:
    Brüt Kira – Stopaj = Net Kira
    10.000 TL – 2.000 TL = 8.000 TL

    KDV Hesaplaması:
    Brüt Kira x %20 = KDV
    10.000 TL x %20 = 2.000 TL
    KDV Dahil: 12.000 TL

    4. Muhasebe Kaydı

    Kira ödemesi yapıldığında, muhasebe kaydı aşağıdaki gibi yapılır:

    Muhasebe Kaydı – Stopajlı

    _____________________ / _____________________

    760 Genel Yönetim Giderleri                  10.000

    360 Ödenecek Vergi ve Fonlar                 2.000

    329 Diğer Ticari Borçlar                           8.000

    _____________________ / _____________________

    Muhasebe Kaydı – KDV’li

    _____________________ / _____________________

    760 Genel Yönetim Giderleri                  10.000

    191 İndirilecek KDV                                 2.000

    329 Diğer Ticari Borçlar                           12.000

    _____________________ / _____________________

     


    ÖRNEK ÖZELGE

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-39044742-130[Özelge]-469808

    25.04.2023

    Konu

    :

    Kiralanan ek işyerine ait kira, doğalgaz, elektrik,su faturaları gibi giderlerin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, TURSAB onaylı Turizm Acentesi Belgesine sahip olduğunuz ve sağlık turizmi faaliyeti ile iştigal ettiğinizden bahisle yurt dışından ülkemize tedavi amaçlı gelmek isteyen yabancı uyruklu hastaları bulup irtibata geçerek anlaşma yaptığınız, anlaşma kapsamında yabancı uyruklu hastaları havalimanlarında karşıladığınız, konaklayacağı otele yerleştirdiğiniz, yeme-içme vb. giderleri karşıladığınız, müşterilerin özel sağlık kuruluşlarında tedavilerinin yaptırılmasına müteakip; tedavi sonrası kontrol süresine kadar ülkemizde geçirecekleri günlerde konaklama, yeme-içme vb. giderleri ile Türkiye’de yapılan tüm masrafları turizm acentesi olarak karşıladığınız ve bu doğrultuda yabancı uyruklu müşteriler için tedavileri sonrasında kontrolleri için bekledikleri sürelerde kullanımlarına tahsis edilmek üzere ek işyeri (müşteri lojmanı) kiraladığınız ve ek işyeri için temizlikçi ve aşçı çalıştırmak istediğiniz belirtilerek kiralanan ek işyeri için ve çalıştırılacak personellere ait giderler ile bu işyerine ait; kira, elektrik, su, telefon, internet, yemek, ulaşım, temizlik, kırtasiye vb. giderlerin kurum kazancından indirilip indirilemeyeceği ve bu giderler için ödenen katma değer vergisinin (KDV) indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 38 inci maddesinde; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükme bağlanmıştır.

    Diğer taraftan, safi kazancın tespitinde indirilecek giderler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde bentler halinde sayılmış olup, maddenin (1) numaralı bendi ile ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca, ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerli olup, bir giderin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için mahiyet ve tutar itibariyle kesinleşmiş olması, kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında bir illiyet bağının bulunması, kazancın elde edilmesine yönelik olması, bu giderlerin tevsik edici belgelere dayanması ve yasal kayıtlarda izlenmesi, karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve maliyete dahil edilecek giderlerden olmaması gerekir.

    Anılan bent hükmü uyarınca, yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için, söz konusu giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması gerekmekte olup, bu mahiyette olmayan giderlerin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi mümkün değildir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; ek işyeri (müşteri lojmanı) olarak kullandığınız konuta ait kira, doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet, yemek, ulaşım, temizlik, kırtasiye vb. ilişkin bedellerin ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağı bulunması şartıyla, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

    KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    -1/1 inci maddesinde; ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    -29/1 inci maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’den faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV’yi indirebilecekleri,

    -30/d maddesinde ise, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “İndirilemeyecek KDV” başlıklı (III/C-2.) bölümünün “Genel Açıklama” alt başlıklı (III/C-2.1.) bölümünde;

    “… 

    ç) Kanunun (30/d) maddesi uyarınca Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen (kanunen kabul edilmeyen) giderler dolayısıyla ödenen KDV de mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyecektir. 

    Bu itibarla, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan giderler dışında kalan, işle ilgili bulunmayan veya işletme sahibinin özel tüketimine yönelik harcamalar niteliğinde bulunan ve sair kanunen kabul edilmeyen giderlere ilişkin belgelerde gösterilen KDV tüketici durumunda bulunan işletme veya işletme sahibi üzerinde kalacaktır…”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Buna göre, ek işyeri (müşteri lojmanı) olarak kullandığınız konuta ait kira, doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet, yemek, ulaşım, temizlik, kırtasiye vb. giderlere yönelik harcamaların kurum kazancının tespitinde indirimi kabul edilen kısmına isabet eden KDV tutarları genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeneme süresi sonrasında 6 ay dolmadan işten çıkartılan çalışana 2 haftalık ihbar tazminatı ödenir
    Sonraki İçerik2023 Yıllık faaliyet raporlarında dikkate alınacak bilanço enflasyon düzeltmesi sonrasına ait bilanço mudur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz