Ana Sayfa Vergi Hangi koşulda kreş ve gündüz bakımevlerinin kazançları kurumlar vergisinden istisna edilir?

    Hangi koşulda kreş ve gündüz bakımevlerinin kazançları kurumlar vergisinden istisna edilir?

    1
    0

    Soru:

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre, hangi koşulda kreş ve gündüz bakımevlerinin kazançları kurumlar vergisinden istisna edilir?

    Cevap Seçenekleri:

    A) Kreş ve gündüz bakımevlerinin 1/1/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekir.

    B) Kreş ve gündüz bakımevlerinin 1/1/2015 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekir.

    C) Kreş ve gündüz bakımevlerinin her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurmaları gerekir.

    D) Kreş ve gündüz bakımevlerinin yalnızca kamu yararına çalışan dernekler tarafından işletilmesi gerekir.

    Doğru Cevap:

    A) Kreş ve gündüz bakımevlerinin 1/1/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekir.


    Eğitim kurumlarına yönelik kazanç istisnasından yararlanma koşulları

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde; okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulları, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançların ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Bakanlığımızın belirleyeceği usuller çerçevesinde beş hesap dönemi itibarıyla elde edilen kazançların kurumlar vergisinden müstesna olduğu, istisnanın belirtilen okulların, kreş ve gündüz bakımevlerinin ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyete geçtiği hesap döneminden itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştır.

    Kreş ve gündüz bakımevlerinin söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için bu kurumların 1/1/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekmektedir. Bu tarihten önce faaliyete geçen kreş ve gündüz bakımevlerinin işletilmesinden doğan kazançlar için anılan istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

    Bu istisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ilgili Bakanlıkça kendilerine verilen kurum açma izin belgesiyle, faaliyete geçtikleri hesap döneminden itibaren söz konusu istisnadan yararlanabilmeleri mümkün olup söz konusu istisnadan yararlanmak için ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAR-GE Faaliyeti kapsamında uluslararası fonlardan alınan destekler ortaklara dağıtılabilir mi?
    Sonraki İçerikHangi durumlarda emsal kira bedeli esası uygulanmaz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz