Ana Sayfa Muhasebe Yeniden değerlenmiş binek otonun amortisman ayırma sınırı da artar mı?

    Yeniden değerlenmiş binek otonun amortisman ayırma sınırı da artar mı?

    1
    0

    Satın alınan binek otomobillerin yeniden değerlemeye tabi tutularak değerinin artırılması, sonraki yıllarda gider olarak dikkate alınabilecek amortisman tutarını etkileyecek mi?

    GVK md. 40/1-(7) numaralı bendine göre, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin tercihen maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı, iktisap edildiği yıl için belirlenen tutarı aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla belirlenen bu tutara isabet eden kısmının, safi kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Buna göre, iktisap edilen binek otomobilleri için ayrılan amortisman tutarlarının, her bir binek otomobili için iktisap bedelini geçmemek kaydıyla ilgili yıl için belirlenen en fazla (…) TL’ye kadarlık kısmı safi kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabileceğinden, iktisap edilen söz konusu binek otomobillerin yeniden değerlemeye tabi tutularak değerinin artırılması, gider olarak dikkate alınabilecek amortisman tutarını etkilemeyecektir.




    Kaynak: (Kaynak: Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığının 138931 sayı ve 22.12.2023 tarihli Özelgesi -(Alıntı:TÜRMOB Özelge Özetleri / 7–12 2023)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGeçmiş yıl kurumlar vergisi beyannamelerinde yer alan maili zararları 2024 yılı geçici vergi beyannamesindeki kazançlardan mahsup edebilir miyiz?
    Sonraki İçerikBinek oto kiralama faaliyetinde kullanılan araçlar için gider kısıtlaması uygulanmayacaktır

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz