Ana Sayfa Vergi Şirkete internetten alınan malzemenin faturasında vergi numarası yanlış yazılsa da faturayı kayıtlara...

    Şirkete internetten alınan malzemenin faturasında vergi numarası yanlış yazılsa da faturayı kayıtlara alabilir miyiz?

    0
    0

    İnternet üzerinden şirket adına yapılan alıma ilişkin faturada şirketin vergi numarasının yazılmaması durumunda fatura kayıtlara alınabilir mi?

    İnternet üzerinden satın alınan mallara ilişkin olarak şirketiniz adına düzenlenen faturada, şirketinizin vergi kimlik numarasına yer verilmesi gerekmekte olup, bu bilginin eksik olduğu söz konusu fatura vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durum, düzenlenmemiş sayılan faturanın gerçek bir işleme dayanmadığı, işlemi doğru bir şekilde yansıtması koşuluyla faturada yazılı işlemin gerçekleşmediği anlamına gelmeyeceği gibi, faturaya konu işlemin tevsikinde kullanılmasına da engel teşkil etmemektedir. Söz konusu e-arşiv faturasında belirtilen tutarın, yapılan işin mahiyetine uygun olması, iş hacmi ile mütenasip olması ve VUK hükümlerine uygun tevsik edici belgelerle belgelendirilmesi şartıyla Şirketinizin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Buna göre, e-fatura kullanıcısı Şirketinize, e-fatura yerine e-arşiv faturası düzenlenmesi, fatura içeriği mal tesliminin yapılmadığı anlamına gelmemekte, KDV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Bu sebeple söz konusu e-arşiv faturada yer alan KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılının aşılmaması kaydıyla e-arşiv faturanın kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.




    Kaynak: (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 1450777 sayı ve 14.12.2023 tarihli Özelgesi) (Alıntı:TÜRMOB Özelge Özetleri / 7–12  2023)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinek oto kiralama faaliyetinde kullanılan araçlar için gider kısıtlaması uygulanmayacaktır
    Sonraki İçerikBa Bs bildiriminde; Serbest bölgelerden Türkiye içine gümrük giriş veya çıkış beyannamesi ile yapılan alış/satışlarda bildirim için dikkate alınacak tarih nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz