Ana Sayfa Vergi Halka açık olmayan A.Ş.’lerin hisse devrinde 2 yıllık sürenin hesabı ne zaman...

    Halka açık olmayan A.Ş.’lerin hisse devrinde 2 yıllık sürenin hesabı ne zaman başlar?

    16
    0

    Halka açık olmayan anonim şirketlerin hisse devrinde 2 yıllık sürenin hesabı sermayenin ödendiği tarihte mi başlar, nama yazılı pay senetlerinin bastırıldığı tarihte mi?

    Hisse senedi veya geçici İlmühabere sahip oluma tarihinden itibaren 2 yıllık süre başlar.

    Ortak; hisse sahibi olduğu tarihte hisse senedi veya Geçici ilmühaber belgesine de aynı tarihde sahip olması gerekir. Sermayenin ödeme tarihi ile konun ilgisi yoktur.


    BENZER İÇERİK

    Anonim Şirketlerde  Hisse Devirlerinden Elde Edilen Kazancın  Vergilendirilmesi

    1- TÜRK TİCARET KANUNUNDA PAY SENEDİ BASTIRILMASI VE İLMÜHABER ÇIKARTILMASI AŞAĞIDAKİ GİBİ TANIMLANMIŞTIR.

    MADDE 486- (1) Şirketin ve sermaye artırımının tescilinden önce çıkarılan paylar geçersizdir; ancak, iştirak taahhüdünden doğan yükümlülükler geçerliliklerini sürdürür.  Paylar hamiline yazılı ise yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur.

    Pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkarılabilir. İlmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler uygulanır.  Azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.  Tescilden önce pay senedi çıkaran kimse, bundan doğan zararlardan sorumludur.

    2- Hisse Senedi Veya  İlmühaber Olduğu Durumlarda Vergilendirme:


    Hisse Senedi Bastırılmışsa: İki yıldan fazla süre ile elde tutulan hisse senetlerinin, elden çıkartılmasından doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun, gelir vergisine tabi değildir.

    Geçici İlmühaber Bastırılmışsa: İlmühaberler de hisse senedi olarak kabul ediliyor (Bkz. 232 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği). Bu nedenle, ilmühaberlerin elden çıkartılması da hisse senetlerinin elden çıkartılması gibi değerlendirilecektir.

    Borsa İstanbul’da işlem gören A.Ş. hisselerinin Gerçek Kişilerce alım-satımından elde edilen kazançlar Yıllık Gelir Vergisi beyanına ve Gelir Vergisi stopajına da tabi değildir.(GVK  Geçici Madde 67)

    3- Hisse Senedi Veya  İlmühaber Olmadığı Durumlarda Vergilendirme:

    Anonim şirket ortağı, hissesini kaç yıl sonra ve kime satarsa satsın, bundan doğan kazanç “Değer artışı kazancı” olarak gelir vergisine tabi tutulur. (GVK Mük. Md. 80/4). Kazancın hesaplanmasında, hissenin iktisap (edinme) bedeli endekslemeye tabi tutulur ve elde edilen kazançtan istisna düşülür. (Endeksleme sistemi ve hesaplaması Rehberimizin Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi bölümündedir.)

    4- Geçici  İlmühaber  (A.Ş. Lerde Hisse Senedi Yerine Geçer)

    Türkiye’de faaliyet gösteren Anonim Şirketlerin yaklaşık yüzde 90’ı ‘aile şirketi’ olduğu için TTK hükümlerine göre Hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırmadan işlem yapmaktadırlar. Oysa ;Gelir Vergisi Kanununa göre A.Ş Hisselerinin satılmasından elde edilen kazançlar “Değer Artışı Kazancı” olarak Gelir Vergisine  tabidir.

    5- Geçici  İlmühaber  hisse senedinin yerini tutar mı?

    Anonim şirketlerde Geçici ilmühaber; ister hamiline ister nama yazılı olsun, hisse senedinin yerini tutmak üzere, bir ara devre için çıkartılan geçici senetler anlamına gelir.

    Geçici ilmühaber, gelecekteki hisse senedinin yerini tuttuğu için pay sahipliği haklarını da içeriyor. Ancak geçici olarak çıkarılmalarına rağmen, taşıdıkları pay sahipliği hakları geçici nitelikte değil, kalıcı niteliktedir.

    5- Geçici İlmühaber nasıl düzenlenir?

    Geçici ilmühaberler; hisse senetleri ile değiştirileceği ve onların yerine geçeceği için, biçim ve kapsam yönlerinden, tıpkı hisse senetleri gibi düzenlenmek zorunda. Hisse senetlerinin ne şekilde düzenleneceği ise, Türk Ticaret Kanunun belirlenmiştir. İlmühaberlerin, hisse senetleri ile değiştirilmesi nedeniyle alınan hisse senetlerinin edinme yani “iktisap tarihi olarak”, ilmühaberlerin elde edildiği tarih göz önüne alınır.

    6- Geçici İlmühaber çıkartmak için izin almaya gerek var mıdır?

    Geçici ilmühaber çıkarmak için, herhangi bir kurumdan izin almaya gerek yok. Hisse senedine benzeyen bu ilmühaberler, herhangi bir matbaada bastırılabileceği gibi, bilgisayarda hazırlanıp çoğaltılması da mümkündür.

    7- Geçici İlmühaberlerin satılması durumunda gelir vergisi ödenir mi?

    Geçici İlmühaberlerin elden çıkartılması durumunda, bundan doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun, hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanmaktadır. Buna göre; geçici ilmühaberlerin edinme tarihinden itibaren ‘iki yıl içerisinde’ elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.

    Bu süreler geçtikten sonra (İki yıldan sonra) elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç ise tutarı ne olursa olsun hiçbir şekilde vergiye tabi tutulmayacaktır. Maliye Bakanlığı’nın 232 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği (23.03.2000 Tarih ve 23998 sayılı Resmi Gazete) ile yaptığı açıklamaya göre; geçici ilmühaberlerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde; Gelir Vergisi Kanunu’nun, hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir

    8- Geçici İlmühaberde hangi bilgiler bulunmalıdır? 

    GEÇİCİ İLMÜHABER

    …………………………ANONİM ŞİRKETİ
    …………………………İSTANBUL

    Ticaret Sicil Numarası
    Düzenleme Tarihi
    Seri No
    Sıra No

    ŞİRKETİN:
    Şirketin Toplam Nominal Sermayesi
    Toplam Pay Adedi
    Bir Hissenin Nominal Değeri

    ORTAĞIN  :
    Adı Soyadı
    T.C. Kimlik Numarası
    İkametgah Adresi
    Nominal Sermayesi
    Hisse Adedi


    LİMİTED ŞİRKETLERDE HİSSE SATIŞ KAZANÇ İSTİSNASI VAR MIDIR?

    Limited şirketlerin hisse satışları değer artış kazancına tabidir. A.Ş.’lerdeki hisse satış kazancı istisnası limited şirketlerde yoktur.

    Limited Şirket hisse senedi bastırmış olsa dahi ve aradan kaç yıl geçerse geçsin değer artış kazancı yönünden hesaplama yapılacaktır.

    Hisseler kazanç elde ederek satılmışsa değer artış kazancı yönünden yapılacak hesaplamada gelir vergisine tabi bir kazanç oluşursa izleyen yılın mart ayında gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmelidir.

    Hisseler nominal değer üzerinden satılmışsa bir kar oluşmayacağı için buyana tabi bir gelir de olmayacaktır.


    Değer Artış Kazancı İle İlgili Açıklamalar


    DEĞER ARTIŞ KAZANCI HESAPLAMASI İÇİN

    https://www.muhasebenews.com/deger-artis-kazanci-hesaplama/

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 yılı bilanço dipnotları enflasyon düzeltmesine göre mi yazılacak?
    Sonraki İçerikŞahıs firması sahibinin bireysel özel işi için düzenlenecek nakliye işinde KDV tevkifatı olacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz