Ana Sayfa Muhasebe Yurt dışında iştirak edilen anonim şirketten elde edilen kazancın Türkiye’de beyan edilmesine...

    Yurt dışında iştirak edilen anonim şirketten elde edilen kazancın Türkiye’de beyan edilmesine ilişkin örnek hesaplama

    15
    0

    Örnek: (Y) A.Ş.’nin bir yılı aşkın süreden beri sermayesine %20 oranında iştirak ettiği televizyon üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren yurt dışındaki (Z) A.Ş.’nin ticari kazancının 370 birim, vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmeyen gider tutarının 40 birim, dolayısıyla vergiye tabi kazancının 410 birim olduğunu ve bu kazancın 250 biriminin vergiden istisna olduğunu varsayalım.

    Aynı zamanda, bu ülkede vergi oranının %25 olması durumunda, vergiye tabi kurum kazancı [(370+40) – 250=] 160 birim olacaktır. Hesaplanacak kurumlar vergisi benzeri vergi ise (160 X %25=) 40 birim olacak ve bu verginin, dağıtılabilir kazanç olan (370-40=) 330 birim ile hesaplanan kurumlar vergisi olan 25’in toplamı olan 370’e oranlanması (25/370) sonucu bulunacak vergi yükü %6,75 olacaktır. Dolayısıyla elde edilen yurt dışı iştirak kazancı, en az %15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergi yükü taşımadığından, bu kurumdan elde edilen iştirak kazancının yurt dışı iştirak kazancı istisnasından yararlanması mümkün olmayacaktır.

    Buna karşılık, yurt dışı iştirakin bulunduğu ülkede söz konusu istisnadan yararlanılmamasıhalinde, yurt dışı iştirakin kurum kazancı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi (410 X %25=) 102,5 birim olacak ve bu verginin, kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan dağıtılabilir kazanç olan (370-102,5=) 267,5 birim ile hesaplanan kurumlar vergisi olan 102,5’in toplamı olan (267,5+102,5=) 370 birime oranlanması (102,5/370) sonucu ortaya çıkacak olan vergi yükü %27,70 birim olacaktır. Bu durumda, anılan iştirakten elde edilen iştirak kazançlarının istisnadan yararlanması gerekmektedir.

    Örnekte, yurt dışındaki (Z) Kurumunun kâr payı dağıtması durumunda dağıtılan kâr payları üzerinden ayrıca vergi kesintisi yapılması söz konusu ise yapılacak vergi kesintisinin de vergi yükünün hesabında dikkate alınacağı tabiidir.

    Ayrıca, ilgili ülkede istisna kazançlar üzerinden kesinti suretiyle bir vergi ödenmiş olması halinde, toplam vergi yükünün hesabında ödenen bu verginin de dikkate alınması gerekmektedir.

     

     


    Kaynak: GİB Rehber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Yılı Kurumlar Vergisi Hesaplama Örneği
    Sonraki İçerikİhracat aracılık hizmetlerinde KDV hesaplanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz