Ana Sayfa Muhasebe Şirket adına projeden alınan gayrimenkul için hemen amortisman ayrılabilir mi?

    Şirket adına projeden alınan gayrimenkul için hemen amortisman ayrılabilir mi?

    Türkiye'de şirket adına alınan gayrimenkuller için amortisman uygulaması, genellikle binalar ve yapılar için geçerlidir; arazi alımları amortismana tabi tutulmaz çünkü arazilerin ömrü tükenmez ve değer kaybına uğramaz

    13
    0

    Şirket adına projeden bir daire alınacak. Satış sözleşmesi yapılacak. Proje daire 2025 aralıkta teslim edilip fatura edilecek. Satış sözleşmesi ile alınana daire amorti edilebilir mi? Giderleştirilebilir mi?

    Aktifte kayıtlı olmayan ve tapusu henüz alınmayan gayrimenkuller için amortisman ayrılmaz.

     


    Türkiye’de şirket adına alınan gayrimenkuller için amortisman uygulaması, genellikle binalar ve yapılar için geçerlidir; arazi alımları amortismana tabi tutulmaz çünkü arazilerin ömrü tükenmez ve değer kaybına uğramaz. Amortisman oranları, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS)/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenir ve bu oranlar, gayrimenkulün türüne ve kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.

    Vergi Usul Kanunu’na göre, binalar için uygulanan genel amortisman oranı yıllık %2’dir. Bu oran, binanın aktif ömrü boyunca eşit şekilde dağıtılarak uygulanır. Ancak, bina veya yapı türüne ve kullanım amacına göre bu oran farklılık gösterebilir. Örneğin, turizm tesisleri, ar-ge binaları gibi özel kullanım amaçlı binalar için farklı amortisman oranları uygulanabilir.

    Önemli Noktalar:

    • Amortisman Başlangıcı: Amortisman, gayrimenkulün kullanıma hazır hale geldiği tarihten itibaren hesaplanmaya başlar. Binalarda Tapuya tescil ve kullanıma hazır hale gelmesi gibi kriterler de vardır.
    • Uygulama: Amortisman, şirketin mali tablolarında gider veya maliyet olarak dikkate alınır ve vergi matrahının hesaplanmasında indirim konusu yapılır.
    • Arazi Amortismanı: Arazi için amortisman uygulanmaz, sadece bina ve üzerindeki yapılar için amortisman hesaplaması yapılır.

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTek ortaklı anonim şirkette sermaye artırımı yapmak için bakanlık temsilcisi zorunlu mu?
    Sonraki İçerikSMMM Hizmeti kapsamındaki tüm hizmet ifalarında KDV ve stopaj hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz