İşletme hesabına göre defter tutan mükellefin devreden KDV’sini gider yazabilir miyiz?
Devreden KDV’si hangi usulde defter tutulur ise tutulsun gider yazılmaz. Ancak, iş yerinin kapanması halinde gider yazılır.
Devreden KDV’yi gider yazmak mümkün mü?
Katma Değer Vergisi (KDV), mal ve hizmet teslimi işlemlerinde uygulanan bir vergidir. KDV, genel olarak mal ve hizmet teslimi yapan mükellefler tarafından beyan edilip tahsil edilir. Ancak, mükellefler, mal ve hizmet alımlarında yaptıkları KDV’yi, kendi mal ve hizmet teslimlerinde hesapladıkları KDV’den indirebilirler.
Bu noktada, bir mükellefin, yaptığı bir mal veya hizmet alımından kaynaklanan KDV’yi, kendi mal veya hizmet teslimlerinde hesapladığı KDV’den indirmesi mümkün değilse, bu KDV’yi devreden KDV olarak adlandırılır.
Devreden KDV, mükelleflerin vergi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alınmaz. Yani, bir mükellef, yaptığı bir mal veya hizmet alımından kaynaklanan KDV’yi, kendi mal veya hizmet teslimlerinde hesapladığı KDV’den indiremezse, bu KDV’yi gider olarak yazamaz.
Sonuç olarak, devreden KDV, faaliyet devam ederken vergi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alınamaz.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.