Yurt dışına kullanım amaçlı makine gönderildi. Makine gönderimi geçici ihracat maddesi ile yapıldı. Fatura ya bedelsizdir gümrük kıymeti için bedel, makine tutarı girildi üzerine not düşüldü. Ancak firma makine için ödeme yapmayacak. İhracatı yapıldı. İhracat tutarı faturaya göre beyan edilecek mi? KDV Beyannamesinde belirtilmeli midir?
Bu bir satış olmadığı için KDV beyannamesinde beyan edilmez.
BENZER İÇERİK
Geçici ihracat nedir?
Türkiye’den yurt dışına gönderilen ve yurt dışında belirli bir amaçla ve belirli bir süre kaldıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilen eşyaya uygulanan gümrük kuralları, ithal edilmek üzere yurt dışından Türkiye’ye getirilen eşyaya uygulanan gümrük kurallarından farklıdır.
Bu kapsamdaki eşya herhangi bir alım-satıma konu edilmez. Eşya yurt dışındaki bir alıcıya satılmak suretiyle değil, başka bir amaçla yurt dışı edilmektedir. Eşya yurt dışı edilirken, yurt dışında geçici süreyle kalacağı ve yurt dışına çıkış amacı yerine getirildiği zaman yeniden Türkiye’ye getirileceği bilinmektedir.
Bu kapsamdaki eşyaya uygulanan gümrük kuralları, eşyanın hangi amaçla yurt dışına çıkarıldığına ve yurt dışındayken herhangi bir işlem görüp görmediğine bağlı olarak değişmektedir.
Gittiği ülkede bir işlem veya işçiliğe tabi tutulduktan veya yurt dışında tamir edildikten sonra yeniden Türkiye’ye getirilen eşyanın tabi olduğu gümrük kuralları “Hariçte İşleme Rejimi” olarak adlandırılır.
Tersi durum ise geçici ithalat olarak adlandırılmakta olup buna ilişkin açıklamalara aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz. Geçici İthalat Nedir?
Kurumlar Vergisi Genel Uygulama Tebliği’ndeki ilintili bölüm
…
5.9.3. Geçici olarak ihraç edilen makine ve teçhizatın Türkiye’ye ithalinde değerleme
Tam mükellef kurumların aktiflerinde yer alan makine ve teçhizatları, yurt dışında yapılan inşaat işleri ile ilgili olarak yurt dışına geçici olarak ihraç etmeleri halinde, geçici olarak ihraç edilen ve işin bitiminde Türkiye’ye getirilen makine ve teçhizat ile ilgili olarak Türkiye’de amortisman ayrılmasına son verilecek; işin bitiminde söz konusu makine ve teçhizatların Türkiye’ye ithalinde ise amortisman uygulaması kaldığı yerden devam edecektir.
GİB, Ankara Vergi Mükellefi Hizmetleri, KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 18.08.2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.01 Sayılı Özelgesi
…
“…Buna göre, yurt dışında taahhüde dayalı olarak yapmış inşaat işlerinde kullanılmak üzere finansal kiralama yoluyla edinmiş olduğunuz iş makineleri ve ekipmanlarının yurt dışına kiraya verilmesi işlemi, Türkiye’de yapılan veya Türkiye’de faydalanılan bir hizmet niteliğinde bulunmadığından katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.
Bu nedenle, söz konusu kiralama işlemi katma değer vergisinin konusuna girmediğinden, yapılan işlemi hizmet ihracı olarak da değerlendirilmeyecektir.
Ayrıca, bu işlemlerle ilgili olarak yüklenebilen vergiler Kayma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılamayacak olup, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.”
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.