Ana Sayfa Duyurular Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması ile mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken hizmet alma süreçlerinde günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkânlardan daha fazla yararlanması amacıyla oluşturulan sistemdir.

285
0

Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması ile mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken hizmet alma süreçlerinde günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkânlardan daha fazla yararlanması amacıyla oluşturulan sistemdir.

Sistemden Kimler Yararlanabilir?

Sistemden;

• Kullanıcı kodu ve şifresi bulunan,
• e-Devlet şifresi bulunan,
• dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden e-devlet ile kayıt ol menüsünden şifre edinen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilmektedir.

Sistemi Kullanmak Zorunlu Mu?

Dijital Vergi Dairesi Sistemi Başkanlığımız tarafından mükelleflere kolaylık sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. Sistemin kullanılması zorunlu değildir.

Sistemi Kullanmak İçin Başvuru Yapmak Gerekiyor mu?

Sistemi kullanmak için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunanlar bu kullanıcı kodu ve şifre ile e-devlet şifresi bulunanlar e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabileceklerdir. Kullanıcı kodu ve şifresi olmayan kişilerin dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden sisteme kayıt olarak şifre edinmeleri gerekmektedir.

Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır?

Sisteme T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile ya da e-Devlet şifresi ile dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Ayrıca e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığı üzerinden e-Devlet sayfası kanalıyla da Dijital Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir.

Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır?

Dijital Vergi Dairesi uygulamamızdan faydalanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr adresi üzerinden sunmuş olduğu hizmetler (İnternet Vergi Dairesi, Defter Beyan Sistemi, Hazır Beyan Sistemi, e-Tebligat Sistemi) sebebiyle aldığınız şifreler ile veya e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilir; yeni şifre edinmek için ise sistem üzerinden online kayıt olabilir veya vergi dairenize başvurarak kullanıcı kodu ve şifre edinebilirsiniz.

Vergi Dairenizden Şifre Edinmek İçin Yapmanız Gerekenler

Eğer gerçek kişi iseniz 552 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Dijital Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)” formunu kendiniz veya Dijital Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla mükellefiyet kaydınız var ise bağlı bulunduğunuz vergi dairesine, mükellefiyet kaydınız bulunmuyor ise herhangi bir vergi dairesine vererek şifre edinmeniz mümkündür. Eğer tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkül adına şifre almak istiyorsanız, ekte yer alan ”Dijital Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Tüzel Kişiler ve Tüzel Kişiliği Olmayan Teşekküller İçin)” formunu kanuni temsilci/idareci veya Dijital Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bağlı olduğunuz vergi dairesine, mükellefiyet kaydı bulunmayan tüzel kişiliği olmayan teşekkül iseniz kanuni veya iş merkezinizin bulunduğu yer vergi dairesine vererek de şifre edinebilirsiniz.

e-Devlet Şifreniz ile Online Kayıt Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) web sayfamızdan veya uygulama marketlerden indirebileceğiniz GİB mobil uygulamamızdan, E-devlet ile Kayıt Ol menüsü ile anında kullanıcı kodu ve şifre edinebilirsiniz. ”E-devlet ile Kayıt Ol” menüsüne tıkladıktan sonra e-Devlet sistemine yönlendirilirsiniz; gerçek kişi iseniz kendinize ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi; tüzel kişi iseniz kanuni temsilci/idareciye ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi girmeniz beklenir. Girilen bilgilerin doğrulanması ile Dijital Vergi Dairesi sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada istenilen bilgilerin girilmesi ve Dijital Vergi Dairesine giriş için kullanmak istediğiniz şifrenizi oluşturmanızın ardından, sistem tarafından kullanıcı kodunuz oluşturulur ve kayıt işleminiz tamamlanır. Tüzel kişilerin kayıt işlemleri esnasında kanuni temsilci/idareci bilgileri MERSİS sisteminden kontrol edilmektedir. Eğer bu platformda kaydınız bulunmuyor ise kullanıcı kodu ve şifre edinme talebinizi vergi dairesi aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Eski Şifrem Geçerli Mi?

Gelir İdaresi Başkanlığının internet üzerinden sunmuş olduğu uygulamalar (İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Defter Beyan Sistemi, Hazır Beyan Sistemi, e-Tebligat) sebebiyle almış olduğunuz şifrenizi Dijital Vergi Dairesine giriş için de kullanabilirsiniz.

Şifremi Değiştirmek İstiyorum Ne Yapabilirim?

Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan Ad Soyad / Unvan alanının üzerine tıklayarak “Şifre Değiştir” menüsünden şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Sistem Hatalı Girişten Dolayı Kilitlendi Ne Yapabilirim?

Şifrenin art arda üç kere hatalı girilmesinden dolayı hesap beş dakika süreyle geçici olarak kilitlenir. Şifrenin unutulması durumunda “Şifremi Unuttum” seçeneği ile yeni şifre oluşturabilirsiniz.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

• Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması.

• Vergi dairesine gidilmeksizin vergisel işlemlerin yapılabilmesi.
• Sistem üzerinden yapılan başvuru/taleplerin hangi aşamada olduğunun takibinin sağlanması.
• Vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, mükellefiyet bilgileri ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgilerin görüntülenebilmesi.
• İşlemlerin sistem üzerinden başlatılması ve sonlandırılması.
• Mükelleflere aracısız olarak elektronik ortamda hizmet sunulması.
• Hizmet kalitesini arttırması.
• Kırtasiyeciliği azaltması.
• Yükümlülüklere ilişkin bürokratik işlemlerin azaltılması.
• Vergiye gönüllü uyum seviyelerinin artırılması.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

Dijital Vergi Dairesi kullanımınız sırasında cep telefonunuza gönderilen mesajlar tamamen ücretsizdir.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde Ad Soyad/Unvan alanının üzerine tıklayarak “Telefon Bilgisi Güncelle” menüsünden Dijital/İnteraktif Vergi Dairesi talep/onay için kullanılan cep telefonu numaranızı değiştirebilirsiniz.

Sistemi Kullanarak Oluşturduğum Dilekçemi Nasıl İmzalayacağım?

Dijital Vergi Dairesini kullanarak oluşturmuş olduğunuz belgelerinizi 552 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca Elektronik imza ile imzalanmasına gerek bulunmamaktadır. Belgelerinizin vergi dairenize gönderilme aşamasında mobil telefonunuza gönderilen şifrenin doğrulanması yeterli olacaktır.

Dilekçemin Durumunu Nereden Takip Edeceğim?

Sisteme giriş yaptıktan sonra “Dilekçelerim/Oluşturduğum Dilekçeler” menüsünden oluşturduğunuz dilekçenizi görüntüleyebilir, dilekçenize vergi dairenizce yapılan işlemin durumunu sorgulayabilir, bu dilekçeyle ilgili oluşturulan evrakları görüntüleyebilirsiniz.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

Vergi dairesine verdiğiniz ve taratılarak sisteme aktarılan tüm dilekçelerinizi Dijital Vergi Dairesi / Dilekçelerim / Oluşturduğum Dilekçeler menüsünden görüntüleyebilir, durumunu sorgulayabilir ve bu dilekçelerle ilgili oluşturulan evrakları görüntüleyebilirsiniz.

Sistemin Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

Mükelleflerin vergisel işlemleri ile ilgili bilgiler, Vergi Usul Kanununun 5. maddesine göre mahremiyet taşıdığı için sisteme giriş yapılmadan sistemin kullanılması ve sistem içerisinde yer alan bilgi ve belgelere erişilmesi mümkün değildir.

Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılacak işlemlerde sistemde kayıtlı cep telefonuna doğrulama kodu gönderilecektir. Doğrulama kodu bilgisi olmadan işleme devam edilemeyecektir.

Sisteme girişler kullanıcı kodu, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası, kullanıcı şifresi veya e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra 30 dakika süreyle işlem yapılmaması durumunda oturum otomatik olarak sonlandırılarak tekrar sisteme giriş yapılması beklenmektedir. Kullanıcı şifresinin art arda üç kere hatalı girilmesinden dolayı kullanıcı hesabı beş dakika süreyle geçici olarak kilitlenir.

Bilginin bütünlüğü ve gizliliği kriptolu iletişim (128-bit SSL) ile sağlanmaktadır. SSL teknolojisi ağ sunucusu ve ağ tarayıcısı arasındaki tüm bilgi akışını koruyan bir güvenlik protokolüdür.

Sisteme Giriş Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

dijital.gib.gov.tr adresinde yer alan Şifremi Unuttum butonunu tıklayarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

• MTV ve trafik para cezası ödeme,

• Tapu harcı ödeme,
• Cep telefonu harcı ödeme,
• Umuma mahsus pasaport harcı ödeme,
• Sürücü belgesi harcı ödeme,
• Yurt dışına çıkış harcı ödeme,
• Pasaport değerli kağıt bedeli ödeme,
• Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ödeme,
• T.C. kimlik kartı bedeli ödeme,
• Göç idaresi ikamet tezkeresi harcı ödeme,
• Ödeme plan numarası ile yapılandırma ödemesi,
• Belge numarası ile ödeme,
• Referans numarası ile ödeme,
• Yabancı plakalı araç ödemeleri,
• Mavi kart bedeli ödeme
• e-Belge doğrulama,
• Mükellefiyet ve borç durum yazısı doğrulama,
• Dijital/İnteraktif Vergi Dairesi belge doğrulama,
• Gerçek faydalanıcı durumunu gösterir belge doğrulama
• Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası alma

Dijital Vergi Dairesi Uygulamasını Mobil Cihazımda Nasıl Kullanabilirim?

Dijital vergi dairesi işlemlerini mobil cihazlarınız aracılığı ile gerçekleştirebilmek için, mobil cihazınıza App Store, Play Store ve AppGallery (Huawei) uygulama marketlerinde yer alan GİB Mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Borç Bilgilerine Ait Görüntüleme Sağlayıp, Ödeme İşlemlerini Gerçekleştirebilir Miyim?

Dijital Vergi Dairesine giriş yaparak borç bilgilerinizi görüntüleyebilir ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme giriş yapmadan hızlı ödeme alanlarından veya mobil uygulamamızı App Store, Play Store ve AppGallery (Huawei) uygulama marketlerinden mobil cihazınıza indirerek de hızlı ve kolay bir şekilde ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme Yaptım Makbuzuma Nereden Ulaşabilirim?

Dijital Vergi Dairesine giriş yaparak Ödeme ve Borç İşlemleri/Ödemelerim ve Alındılarım menüsünden ödeme belgenize ulaşılabilirsiniz.

Sistem Üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığının Tüm Uygulamalarına Erişim Sağlayabilir Miyim?

Dijital Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra yetkiniz dahilinde İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, e-Beyanname, Hazır Beyan, Defter Beyan, İadem Nerede, Yeni Nesil ÖKC, İhbar Bildirimi, e-Tebligat uygulamalarına şifresiz erişim sağlayabilirsiniz. B-Trans, e-Belge ve e-Defter uygulamalarına ise bu uygulamalara ait kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile giriş yaparak erişim sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Dijital Hizmet Vergi Dairesi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKurumlar Vergisi 1 Ekim 2023’den itibaren %25 Oldu. Yeni oran 2023 başından itibaren geçerli olacak
Sonraki İçerikBelediyeye ait yere yapılan kira ödemesi üzerinden stopaj yapılır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz