Ana Sayfa Vergi 18 Yaşından Küçük Kişi Adına İş yeri Açılabilir Mi?

    18 Yaşından Küçük Kişi Adına İş yeri Açılabilir Mi?

    333
    0

    18 yaşından küçük kişi adına işyeri açılışı yapılacak internetten satış olarak annesi vasi olarak atanacak fakat şöyle bir sorumuz olacak kızının işyerinde vasisi olan anne SSK çalışabilir mi ileride bir sıkıntı teşkil eder mi yatırdığı pirimler geçersiz sayılır mı?

    18 yaşından küçük olan çocuğun 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 335. maddesi gereğince ana ve babasının velayeti altında bulunduğu, 352. maddesi uyarınca da ana/babanın velayeti devam ettiği müddetçe çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip oldukları dikkate alınarak, diğer koşulların da varlığı halinde 18 yaşından küçük çocuk işveren sayılırken, ana/babası da işveren vekili sayılacak ve işyeri tescil işlemi yapılabilecektir.

    Öteden beri Kurum uygulaması da bu yöndedir.

    Ancak, İşveren Uygulama Tebliği’nin (8.1.1) maddesinde konu net bir biçimde düzenlenmiştir.

    Buna göre; işverenin 18 yaşından küçük olması halinde, işyeri bildirgesinin işverene ait bölümlerinin “18 yaşından küçük kimseye velayeten velisinin adı” ibaresi ile doldurularak imzalanmasını müteakip, veli işveren vekili sayılarak işyeri tescil edilecektir.

    Öte yandan işverenin, Medeni Kanun’a göre sınırlı ehliyetsiz olması nedeniyle kendisine vasi atanması halinde, işyeri bildirgesinin işverene ait bölümlerinin “Sınırlı ehliyetsiz kimseye vesayeten vasisinin adı” ibaresi ile doldurularak imzalanmasını müteakip, vasi işveren vekili sayılarak yine işyeri tescil edilebilecektir.

    Bu nitelikteki işverenlerin 4/b statüsünde sigortalı olmaları mümkün değildir. Zira, 5510 sayılı Kanun’un “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı 6. maddesi birinci fıkrasının (h) bendine göre, 4/b ve 4/c kapsamında sigortalı sayılması gerekenlerden 18 yaşını doldurmamış olanlar, sigortalı sayılmazlar.

    Belirtelim ki, adına işyeri dosyası açılan 18 yaşından küçük gerçek kişi işverenin, vekili sayılmak suretiyle o işyerinde çalışan veli ya da vasisinin 4/a kapsamında sigortalı sayılmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır.

    Vasi (Veli) olan annenin de 4a sigortalı olması konusu; anne fiili olarak çalışıyor ise sigortalı olması gerekir. Ancak yine de konu ile ilgili bağlı bulunduğunuz SGM’den yazı almanızı tavsiye ederiz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV Oranı Yanlış Belirtilen Fatura Nasıl İptal Edilir?
    Sonraki İçerikAdi Ortaklıklarda Her Ortak Ayrı Ayrı Gerçek Faydalanıcı Bilgi Formu Verecek Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz