2022 Kur koruma mevduatta 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde Yeminli mali müşavir raporu yazdırmak için 2022 yılı istisna tutarı ne kadar oldu?
Böyle bir zorunluluk YOKTUR.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı : E-62030549-125[Geç14/1-a]-1063875 22.09.2022
…
……
İlgi:
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki istisna hükümlerinden yararlanabilmesi için Yeminli Mali Müşavir Raporu ibrazının gerekli olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesi ile vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını Bakanlığımızca belirlenen şartlara uygun olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibraz edilmesi şartına bağlamaya, bu uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmış; yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda, tasdik raporunu zamanında ibraz etmeyen mükelleflere ilişkin esaslar belirlenmiştir.
Anılan yetki uyarınca Bakanlığımızca yayımlanan 5, 20, 25 ve 32 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğleri ile bazı kurumlar vergisi istisnalarından yararlanılması hususu yeminli mali müşavir tasdik raporu ibrazı şartına bağlanmış, 37 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ile ise bu Tebliğde belirlenen parasal hadler hakkında Bakanlığımızca yeni belirleme yapılmadığı takdirde, hadlerin bir önceki yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı belirtilmiştir.
Buna göre, gerek 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğlerinde, gerekse 5520 SAYILI KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN GEÇİCİ 14 ÜNCÜ İLE BU MADDEYE İLİŞKİN USUL VE ESASLARIN BELİRLENDİĞİ KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE, SÖZ KONUSU KAZANÇ İSTİSNASINDAN YARARLANILABİLMESİ İÇİN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR TASDİK RAPORU DÜZENLENMESİ GEREKTİĞİ YÖNÜNDE HERHANGİ BİR DÜZENLEMEYE YER VERİLMEDİĞİNDEN, BAHSE KONU İSTİSNA İÇİN TASDİK RAPORU DÜZENLENMESİ ZORUNLULUĞU BULUNMAMAKTADIR.
Bilgilerinize rica ederim.
Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.