Ana Sayfa SGK Tüm haklarını alarak ayrılan daha sonra tekrar işe başlayan personellerin yıllık ücretli...

    Tüm haklarını alarak ayrılan daha sonra tekrar işe başlayan personellerin yıllık ücretli izin süreleri nasıl hesaplanır?

    Yıllık izin ücretine esas kıdemin belirlenmesinde aralıklı çalışmada tasfiye söz konusu olmayacağından davacının izne esas kıdeminin iki dönem çalışmasının toplanarak belirlenmesinde yasaya aykırılık yoktur

    674
    0

    Firmamızda bir süre çalışıp tüm haklarını alarak ayrılan daha sonra tekrar işe başlayan personellerimizin izin süre hakları nelerdir?

    Bu konu çok tartışılan konulardan biridir. Farklı zamanlarda bu yönde farklı kararlar çıkmıştır. Güncel kararlar ışığında EYT kapsamında emekli olup, aynı iş yerinde çalışmaya devam eden kişilerin yıllık ücretli izin haklarının kaldığı yerden devam edeceği yönündedir. Buna ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

    Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında aynen; “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde
    çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. ” hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı şekilde Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de bazı kararlarında; “4857 sayılı Kanunun 54. maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.” ifadelerini kullanmıştır.


    Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden bir işçinin yıllık ücretli izin süresi hesaplanırken, önceki ve sonraki çalışma sürelerinini toplanması esastır. Bu durumda yıllık izin, dinlenme hakkı olarak kabul edilir ve aralıklı çalışmalarda önceki dönem zaman aşımına uğramaz.

    İşçinin emekli olması ve kendisine kıdem tazminatı ödenmesi, yıllık izin sürelerinin birleştirilmesine engel teşkil etmez. Başka bir ifadeyle, işçinin aynı işyerinde iki ayrı dönemde çalışması ve ilk dönemin sonunda iş sözleşmesinin sonlandırılmasından belirli bir süre sonra yeniden işe alınması durumunda, izin hakkının tespiti için önceki çalışmalar da dikkate alınır.

    İşçinin ilk dönemde yasal tazminatlar ve yıllık izin hakları ödenmiş olsa bile, önceki hizmet süresi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen izin süresi hesaplamasına eklenir. Örneğin, işyerinde 12 yıl çalışan ve EYT yasası kapsamında emekli olan bir işçi, kıdem tazminatı ve yıllık izin hakları ödendikten sonra, emeklilik nedeniyle çıkış yapılıp akabinde SGDP’li olarak aynı işyerinde çalışmaya devam ederse, ilk defa işe başlayanların bir yıl dolduktan sonra oluşan 14 günlük yıllık ücretli izin hakkı değil, 26 günlük yıllık ücretli izin hakkı olacaktır. Yargıtay’a göre de; “Yıllık izin ücretine esas kıdemin belirlenmesinde aralıklı çalışmada tasfiye söz konusu olmayacağından davacının izne esas kıdeminin iki dönem çalışmasının toplanarak belirlenmesinde yasaya aykırılık yoktur”  (Y9HD.29.12.2017 T., E.2015/18282, 2017/22167;Y22HD.01.11.2017 T., E.2017/9112, K.2017/23766)


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeprem bölgesi illerine makine ekipman satışı yapacak firmalar için vergi istisnası var mı?
    Sonraki İçerikSMMM Sözleşme iptallerinde eski döneme ilişkin beyannameler nasıl verilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz