Ana Sayfa Vergi İştirak satış bedeli tahsil edilmezse satış kazancı istisnasından yararlanılır mı?

    İştirak satış bedeli tahsil edilmezse satış kazancı istisnasından yararlanılır mı?

    196
    0

    A.Ş. bir mükellefimin iştirak satılık gerçekleşmiş ancak bedeli nakit alınmamış. Bu durumda istisnadan faydalanabilir mi? Tebliğde gayrimenkul satışlarında nakit tahsil edilmezse istisnadan faydalanamayacağı yapıyor ama iştirak kazancı ile ilgili bir açıklama göremedim

    KVK 10.(1) madde

    e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan İŞTİRAK HİSSELERİ ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa, rüçhan hakları ve bu fıkranın (a) bendi kapsamında istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50’lik kısmı.
    Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur.

    ANCAK SATIŞ BEDELİNİN, SATIŞIN YAPILDIĞI YILI İZLEYEN İKİNCİ TAKVİM YILININ SONUNA KADAR TAHSİL EDİLMESİ ŞARTTIR. BU SÜRE İÇİNDE TAHSİL EDİLMEYEN SATIŞ BEDELİNE İSABET EDEN İSTİSNA NEDENİYLE ZAMANINDA TAHAKKUK ETTİRİLMEYEN VERGİLER ZİYAA UĞRAMIŞ SAYILIR.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket kredi kullanırken şirket ortağına yapmış olduğu hayat sigortası gider yazılabilir mi?
    Sonraki İçerik2022 Yılı içinde gerçek faydalanıcı bildirimi ile yapılan bildirim ayrıca kurumlar beyanında da yapılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz