Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşçiye 2023 yılında verilen nakit yol ve yemek yardımı ve iş için...

    İşçiye 2023 yılında verilen nakit yol ve yemek yardımı ve iş için harcadığı yol ücretlerinde vergi ve sigorta durumu nedir?

    2023 Yılı için geçerli olan; -Günlük nakit yemek desteğinin 110 TL'ye kadar olan kısmı gelir, damga vergisi ve SGK priminden istisnadır -Bilet, elektronik bilet vb. günlük yol parası desteğinin 56 TL'ye kadar olan kısmı gelir, damga vergisi ve SGK priminden istisnadır

    2705
    0

    İşçiye verilen nakit yol yemek yardımı ve iş için harcadığı yol ücretlerinde vergi ve sigorta durumu nedir?

    1-Yemek bedeli Bordroya eklenir. Çalışılan gün sayısı x 110 TL tutarı Vergi matrahından indirilir. 110 TL’nin üstünde ödeme yapılması halinde GV kesintisi yapılır.

    2-Yol bedeli bordroya eklenir. Çalışılan gün sayısı x 56 TL tutarı Vergi matrahından indirilir. 56 TL’nin üstünde ödeme yapılması halinde GV kesintisi yapılır. Yol bedelinin bilet, elektronik bilet vb. şeklinde verilmesi halinde istisna uygulanır. Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz.


    İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır.


    GÜNLÜK YEMEK BEDELİ İSTİSNASI 2023 YILI İÇİN 110 TL’dir

    GÜNLÜK Nakit yemek bedeli istisna tutarı 2023 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.

    A) GELİR VE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI 

    7420 sayılı Kanunla, 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, işverenler tarafından hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamına alınmıştır.

    Hizmet erbabına nakit olarak ödenen yemek bedelinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için;

    a) İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi,

    b) Günlük yemek bedelinin 110 TL’yi aşmaması,

    c) Fiilen çalışılan günlere ilişkin olması

    gerekmektedir.

    *BELİRLENEN GÜNLÜK YEMEK BEDELİ GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNADIR

    Örneğin, bir hizmet erbabına 21 gün fiilen çalışması karşılığında yapılacak (110 TL x 21 gün=) 2.310 TL’lik yemek bedeli ödemesinin tamamı gelir vergisinden istisna edilecektir.

    Ancak yemek bedeli ödemesinin 130 TL olduğunu kabul ettiğimizde (130 TL x 21 gün) 2.730 TL’lik yemek bedelinin 2.310 TL’si gelir vergisinden istisna edilecek, kalan (2.730 TL – 2.310 TL=) 420 TL ise gelir vergisine tabi olacaktır.

    Diğer taraftan, işverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının, istisna kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir. İstisna kapsamındaki yemek bedeli ödemeleri vergi matrahına dahil edilmeyecektir.

    *BELİRLENEN GÜNLÜK YEMEK BEDELİ DAMGA VERGİSİNDEN İSTİSNADIR

    Ayrıca, işverenler tarafından hizmet erbabına yapılan ödemelere ilişkin olarak düzenlenen kağıtlarda yer alan tutarın, istisnaya isabet eden kısmı damga vergisinden de istisnadır.

    B) YEMEK BEDELİ GÜNLÜK SGK İSTİSNASININ SINIRI FARKLIDIR

    Hatırlanacağı üzere, 7420 sayılı Kanunla getirilen ve yukarıda belirtilen istisna sonrası 11/11/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlanmış ve bunu takiben yayımlanan 23/11/2022 tarihli ve 2022/20 Sayılı SGK Genelgesi ile yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük brüt asgari ücretin yüzde 23,65’in prime esas kazançtan istisna tutulmasına karar verildiği duyurulmuştur.

    Buna göre, 1/1/2023 – 31/12/2023 tarihleri arasında 4/1-(a) kapsamında sigortalıların prime esas kazançlarından istisna tutulacak yemek bedeli tutarı;

    333,60 TL (günlük asgari ücret) x %23,65 = 78,90 TL (Günlük) olarak uygulanacaktır.  110 TL – 78,90 = 31,10 TL üzerinden SGK primi hesaplanacaktır. 

    C) Hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde istisna uygulaması

    Hizmet erbabına nakit ödeme yapılmaksızın yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde;

    a) İşverenlerce, hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın,

    b) İşverenlerce, hazır yemek hizmeti veren mükelleflerden satın alınan yemeğin, işyerinde veya müştemilatında hizmet erbabına verilmesi durumunda sağlanan menfaatler herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın,

    c) İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyip yemek hizmeti veren işletmelerde bu hizmetin sağlandığı durumlarda, bu işletmelere yapılan ödemelerin her bir çalışan için çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 110 Türk lirasını aşmayan kısmı,

    ç) İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmediği ve yemek hizmetinin, yemek kartı ve/veya yemek çeki hizmeti veren işletmelerin yemek kartlarına yükleme yapılmak veya yemek çeki satın alınmak suretiyle verildiği durumlarda, her bir çalışan için çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 110 Türk lirasını aşmayan kısmı,

    gelir vergisinden istisnadır.

    Bu istisnaların uygulamasına yönelik açıklamalar 26/7/1995 tarihli ve 22355 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:186)’nde yapılmıştır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPOS cihazı kullanan basit usul mükellefinin verdiği POS fişi yazar kasa fişi yerine geçer mi?
    Sonraki İçerikÜzerinden 8 gün geçen e-Faturalar nasıl iptal edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz