4/a’lı çalışan bir personel yurtdışında doğum yaparsa Türkiye’deki raporlu durumu ne şekilde olur ve rapor parasını ne şekilde alır?
Sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlemekte olan doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, yine elektronik ortamda Kurum veri tabanına ve işverenin “çalışılmadığına dair bildirim” ekranına düşmekte ve ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince yapılmaktadır.
Uygulamada çalışan anne adayının doğum yapacağı zaman nerede doğum yaptığına bakılmaksızın doğum raporu parası alabilme şartlarına uygunsa rapor parası alabilir. Burada dikkat edilecek husus rapor başlangıcının Türkiye’de olması şarttır.
Türkiye’de herhangi bir hastanede yapılan doğumda hangi haklar mevcutsa yurt dışında yapılan doğumda da aynı haklar geçerlidir. 32.haftada ‘gebelik doğum iznine çıkabilir’ raporu ile beraber seyahatine bir engel kalmaz. Ancak doktor onay verse bile 35. haftadan sonra yasal olarak hamile uçuş yapamaz.
Doğum raporu parası alabilmek için eğer ülkenin Türkiye ile sözleşmesi varsa doğum yapılan hastaneden alınan raporu SGM’ye iletmek gerekir. Eğer doğum yapılan ülkenin Türkiye ile anlaşması yoksa raporu önce doğum yaptığı ülkede bulunan Türk Konsolosluğuna onaylatılması gerekir. Sonrasında onaylatılan raporu SGMye göndermek gerekir.
İşverenin de raporu onaylamasının ardından rapor parası almaya engel kalmaımştır. PTT şubelerinden yada Ziraat Bankası’ndan rapor parasını almak mümkündür.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
32. hafta belgesini yurtdisindan (ABD) alabilir miyiz peki?
Uygulamada çalışan anne adayının doğum yapacağı zaman nerede doğum yaptığına bakılmaksızın doğum raporu parası alabilme şartlarına uygunsa rapor parası alabilir. Burada dikkat edilecek husus rapor başlangıcının Türkiye’de olması şarttır.
Durumunuz ile ilgili detay bilgi için Alo 170 no.lu SGK danışma hattını arayabilirsiniz.