Ana Sayfa Vergi Basit usul mükellefi olan kişinin şahsi kira geliri elde etmesi durumunda sadece...

    Basit usul mükellefi olan kişinin şahsi kira geliri elde etmesi durumunda sadece GMSİ beyannamesi vermesi yeterli midir?

    Basit usule tabi olanlar bu mükellefiyetleri nedeniyle gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ancak ayrıca kira geliri elde ediyorlarsa bu gelirleri nedeniyle izleyen yıl mart ayında GMSİ beyannamesi vereceklerdir.

    1184
    0

    Basit usul mükellefiyeti olanın, ev kira geliri de var. Bunu mart ayında ev kira gelirinden kaynaklı beyan edilecek mi? ( ya da herhangi bir 38.000 TL GİBİ BİR İSTİSNA VAR MI)

    Basit usulde vergi mükellefleri kazançları için yıllık GV beyannamesi vermezler.

    Elde ettikleri Konut kira gelirlerini Mart ayında verecekleri yıllık GV beyannamesi ile beyan ederler.

    Konutlardaki istisna (GVK 21.Md.) 2022 yılı istisna tutarı 9.500 TL’dir. 38.000 diye bir istisna yok.


    Basit usulde vergilendirilen mükellefler; Beyanname vermemelerine rağmen VUK hükümlerine göre Belge alacak ve belge düzenleyeceklerdir. Kayıtlar Defter Beyan Sisteminden Esnaf odalarınca veya meslek mensuplarınca tutulmaya devam edilecektir.

    Yılık Gelir Vergisi Beyannamesi VERİLMEYECEKTİR!


    Özetle basit usule tabi olanlar bu mükellefiyetleri nedeniyle gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ancak ayrıca kira geliri elde ediyorlarsa bu gelirleri nedeniyle izleyen yıl mart ayında GMSİ beyannamesi vereceklerdir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket aktifine kayıtlı tarihi binanın yenilenerek kiraya verilmesi halinde fatura düzenlenmeli midir?
    Sonraki İçerikBordrolu mali müşavirin çalıştığı şirketin meslek odası aidatını üstlenmesi halinde bu ödeme bordroya dahil edilmeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz