İşletme defterine tabi mükellef için 0040 damga vergisi kodu için açılış verildiğinde (muhasebe sözleşmesi damga vergisi için) damga vergisi defteri tasdik ettirilmesi gerekir mi?
Son olarak, her ay boş da olsa damga vergisi beyanı vermek gerekecek mi?
A.Ş. dışındaki mükellefler Damga vergisi defteri tutmaz.
Sürekli Damga vergisi mükellefi olanlar DV defteri tutar.
Müşteriniz sürekli DV mükellefi ise DV defterinin DBS den tutacak.
İşlem olmayan aylarda Boş DV beyannamesi verilmez.
Ayrıca bu durum için vergi dairesine dilekçe ile bilgide verilmez. Böyle bir zorunluluk yoktur (Damga Vergisi 46 Sayılı Genel tebliğ).
46 SERİ NO’LU DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No: 26206
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun(1) 5281 sayılı Kanunla değişik 15 inci maddesinde; “Damga vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir. Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağını tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü ile, 18 inci maddesinde de “Bu Kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir. Maliye Bakanlığı makbuz karşılığı ödemeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir. Yukarıda belirtilen maddelerde yer alan hükümlerin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, sürekli damga vergisi mükellefiyeti olan veya ihtiyarilik kapsamında olup sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisi bulunmaması halinde damga vergisi beyannamesi vermelerine gerek bulunmadığı ancak keyfiyetin bir yazı ile vergi dairesine bildirilmesi gerektiğine ilişkin 12(2), 32(3) ve 43(4) seri nolu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde açıklamalara yer verilmiştir. Söz konusu bildirim yükümlülüğü ile, damga vergisine tabi bir kağıdın düzenlenmemesi sebebiyle ödenecek damga vergisinin bulunmadığı aylarda, mükelleflerin vergi daireleri tarafından yakından izlenebilmesi amaçlanmıştır. Ancak, sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin vermek zorunda olduğu söz konusu bildirim uygulamasının; gerek vergi dairelerinin gerekse mükelleflerin iş yükünü arttırdığı ve çeşitli ihtilaflara sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Bu çerçevede bundan böyle, sürekli damga vergisi mükellefleri ile ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisi bulunmaması halinde, keyfiyeti bir yazı ile vergi dairesine bildirmeleri zorunluluğu kaldırılmıştır. Önceki Tebliğlerin bu Tebliğe aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. Tebliğ olunur. 1 ) 11/7/1964 tarihli ve 11751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 2 ) 22/6/1977 tarihli ve 15982 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 3 ) 30/4/1998 tarihli ve 23328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 4) 4/2/2005 tarihli ve 25717 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. |
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.