Ana Sayfa Vergi Sigorta poliçesi düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    Sigorta poliçesi düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    205
    0

    Sigorta poliçesi düzenlenmesi gereken durumlar

    243 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği uyarınca, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen sigorta poliçeleri (ek belgeler “-zeyilnameler-” dahil) Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamında olup, sigorta şirketlerinin bu poliçeler ve ek belgelere (zeyilnameler) konu işlemlere ait tutarlar için ayrıca fatura düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

    Sigorta Poliçelerinin düzenlenmesinde bahse konu Tebliğde öngörülen esaslara uyulması gerekir. Bunların anlaşmalı matbaalara bastırılması veya notere tasdik ettirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

    Sigorta poliçesine ilişkin bildirim

    Sigorta şirketleri (Ocak-Haziran) ve (Temmuz-Aralık) olmak üzere 6’şar aylık dönemler itibariyle bastırdıkları sigorta poliçelerinin seri
    ve sıra numaraları ile bunlardan poliçe düzenleme yetkisine sahip acentelere gönderilenlere ilişkin bilgileri müfredatlı olarak, her dönemin
    bitimini izleyen ayın son günü mesai bitimine kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairelerine vermek zorundadır.

    Sigorta komisyon gider belgesi

    243 ve 246 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uyarınca sigorta acente ve prodüktörleri ile sigorta ve reasürans brokerleri tarafından sigorta şirketlerine sağlanan hizmetler nedeniyle ödenen komisyon bedelleri için sigorta şirketleri tarafından sigorta komisyon gider belgesi düzenlenmesi zorunludur. Acente, prodüktör ve brokerlerin bu bedeller için ayrıca fatura düzenlemelerine gerek bulunmamakta olup, bu bedelleri sigorta komisyon gider belgesine istinaden hasılat kaydetmeleri gerekmektedir.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDekont ve e-Dekont uygulamaları hakkında açıklamalar ve yasal hükümler
    Sonraki İçerikSPK Hisse Alım satımı sonuç formu düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz