Ana Sayfa Vergi Basit usul vergi mükellefi olan bir kişi, aynı zamanda başka bir işyerinde...

    Basit usul vergi mükellefi olan bir kişi, aynı zamanda başka bir işyerinde sigortalı çalışırsa basit usule tabi olma hakkını kaybeder mi?

    2339
    0

    Basit usul vergi mükellefi olan bir kişi, aynı zamanda başka bir işyerinde sigortalı çalışabilir mi? Ve çalışabilirse basit usul gerçek usule dönmeli mi?

    Kişinin başka bir işyerinde fiilen çalışması var ise yasal olarak bu çalışma karşılığında ücret de alıyor ise o işyerinde sigortalı olması ve sigortalı olarak bildirilmesi gerekmektedir.

    _____________________________________

    BENZER İÇERİK

    Özelge: İşin başında bilfiil bulunmaması durumunda basit usulde mükellef olup olmayacağı

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    46480499-120[2015/1494]-47

    08/06/2015

    Konu

    :

    İşin başında bilfiil bulunmaması durumunda basit usulde mükellef olup olmayacağı

             İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mahrukat işinden dolayı gerçek usulde mükellef olduğunuz ve kazancınızın çok az olması sebebiyle basit usulde mükellef olmak istediğiniz ancak, aynı zamanda sigortalı bir işte çalıştığınız, mesai bitiminden sonra ve hafta sonları işyerinize gittiğiniz, diğer zamanlarda işin başında eşinizin durduğu belirtilerek, basit usulde mükellef olup olamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

                193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları  açıklanmıştır.

               Aynı Kanununun 47 inci maddesinin birinci bendinde ise; “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başına bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)” hükmüne yer verilmiştir.

              Konuya ilişkin olarak Sındırgı Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan 22/01/2015 tarihli ve 160 sayılı yazı ile eki 20/01/2015 tarihli ve 455080000001 sayılı yoklama fişinin tetkikinden, odun, kozalak satışı işinden dolayı gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuz, işyerinde babanızın durduğu, kendinizin Esnaf ve Sanatkarlar Odasında sigortalı olarak çalıştığınız anlaşılmıştır.

               Bu hüküm ve açıklamalara göre, mahrukatcılık faaliyetinizin yanında, başka bir işyerine bağlı olarak çalışmanız, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak” şartının ihlali anlamına geleceğinden, basit usulden yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.       

               …


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışında düzenlenen fuarlarda verilen stand kurulumu KDV’ye tabi değildir
    Sonraki İçerikİşyerinde yemek kartına günlük 100 TL yükleme yapılması durumunda aralık ayında vergi ve SGK istisnası nasıl olacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz