Ana Sayfa Vergi Unvanı değişen şirketin eski unvanına düzenlenen fatura iptal edilebilir mi?

    Unvanı değişen şirketin eski unvanına düzenlenen fatura iptal edilebilir mi?

    818
    0

    Malzeme teslim ettiğimiz firmaya 11 Ağustos tarihinde e fatura keserek gönderdik, firma yetkilileri tarafından 31 Ağustos tarihinde firma unvan ve bilgilerinin (Ltd.Şirket Anonim Şirket olmuş vergi numarası değişmiş) değiştiği bildirilerek faturayı bizim iptal etmemizi istediler. E faturayı bizim iptal etmemiz mümkün mü?

    Firma muhasebesi Ltd.Şti. kapandığı için iade kesemeyeceklerini ve kep adresi olmadığı için bu konuda mail gönderemeyeceklerini bildirdi. Ne yapabiliriz?

    E- fatura iptal edilmez. Alıcının süresinde itiraz etmesi gerekir. Bahsettiğiniz konumda yapılması gereken işlemler konusunda GİB ile görüşünüz.


    E-Fatura mükellefleri birbirlerine e- arşiv fatura düzenlerse ve fatura iptal etme günü aşılırsa, bu faturaların iptali nasıl olur?

    E-fatura mükellefleri e-fatura düzenlemelidir.

    E-arşiv fatura düzenlendiyse de fatura yok hükmünde sayılmaz kabul edilir. Ancak özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalınabilecektir.

    İptal/itiraz işlemleri e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgelerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 

    İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 

    Sorunuz kapsamında iade fatura düzenleme şartları oluştuysa iade fatura düzenlenebilir.

    Ancak e-fatura olarak düzenlemelidir.


    E-faturanın oluşturulup onaylanmadan iptal edilmesi ve faturada iptal ibaresinin yer almaması hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı : 11395140-105[VUK1-20473]-786454 03.09.2018
    Konu : E-faturanın oluşturulup onaylanmadan iptal edilmesi ve faturada iptal ibaresinin yer almaması.
    İlgi : 18/01/2017 tarih ve 72193 sayılı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … tarihinde … numaralı e-faturanın oluşturulduğu yapılan hata nedeniyle e-faturanın onaylanmadan iptal edildiği, sistemden alınan e-fatura üzerinde iptal ibaresinin olmadığı, aynı faturanın GİB sistemi arşiv bölümünde iptal fatura olarak görüldüğü, e-faturanın altı ay sonra sistem kayıtlarından silinmesi halinde yapılacak denetimler sırasında oluşturulup onaylanmadan iptal edilen …numaralı e-faturanın üzerinde iptal ibaresinin bulunmaması nedeniyle cezai müeyyideyle karşılaşıp karşılaşmayacağınız  hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229, 230 ve 231’inci maddelerinde faturanın tanımı, şekli ve nizamı hükme bağlanmış olup “Faturanın nizamı” başlıklı 231’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasında;

    Faturaların sıra numarası dahilinde teselsül ettirileceği aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburi olduğu hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanun’un mükerrer 257’inci maddesinin birinci fıkrasının 3’üncü bendinde Maliye Bakanlığının, tutulması ve düzenlenmesi zorunlu defter, kayıt ve belgelerin mikro film, mikro fiş veya elektronik bilgi ve kayıt araçlarıyla yapılması veya bu kayıt ortamlarında saklanması hususunda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, bu şekilde tutulacak defter ve kayıtların kopyalarının Maliye Bakanlığında veya muhafaza etmekle görevlendireceği kurumlarda saklanması zorunluluğu getirmeye, bu konuda uygulama usul ve esaslarını belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

    Bu çerçevede, Vergi Usul Kanununun Maliye Bakanlığına tanıdığı yetkiler istinaden, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin usul ve esaslara 397, 416, 421, 424, ve 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile 58 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yer verilmiştir.

    Diğer taraftan, 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde;

    1.”3.Genel Olarak e-Fatura”başlıklı bölümünde; e-Faturanın yeni bir belge türü olmadığı, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu,

    2.”5.e-Fatura Düzenlenmesi ve İletilmesi”başlıklı bölümünde; e-Faturanın, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi, gönderme veya alma işlemlerinin de Başkanlık tarafından oluşturulan e-Fatura Uygulaması aracılığı ile gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğu, faturaların elektronik belge olarak oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format ve standartların http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde duyurulmuş olduğu, e-faturanın bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar ile söz konusu format ve standartlara uygun olarak düzenlenmemesi veya düzenlense dahi e-Fatura Uygulaması aracılığı ile gönderilmemesi veya alınmaması durumunda Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmiş fatura hükmünde olmayacağı, mükelleflerin e-Fatura düzenlerken, bu Tebliğde belirtilmeyen hususlarda süreler başta olmak üzere Vergi Usul Kanunu ve ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan usul ve esaslara uymak zorunda oldukları,

    3.“6.e-Faturanın Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü” başlıklı bölümünde; Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler, gerek düzenledikleri gerekse adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibraz etmekle, (416 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişen paragraf) e-Faturanın veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilemezliği Mali Mühürle ve 5070 sayılı Kanunla getirilen nitelikli elektronik sertifika ile garanti altına alındığı, elektronik imzanın ve Mali Mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak elektronik ortamda yapılabilmesi nedeniyle e-Faturanın kâğıda basılarak saklanmasının söz konusu olmadığı, bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları, üzerindeki Mali Mühür veya elektronik imzayı da içerecek şekilde kanuni süreler dâhilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edileceği,

    Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, arşivlenen faturaların doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan her türlü elektronik kayıt ve veri, veritabanı dosyası, saklama ortamı ile doğrulama ve görüntüleme araçlarının tümünü kapsamakta olup, e-Faturalara istendiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve faturaların okunabilir kağıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirilmesi gerektiği, (421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile eklenen cümle) bu yükümlülük, elektronik faturaların üçüncü kişiler nezdinde muhafaza edilmesi durumunda muhafaza eden için de yasal süreler içinde geçerli olduğu,

    4.“11.Diğer Hususlar” başlıklı bölümünde; Gelir İdaresi Başkanlığının, e-Fatura Uygulamasının altyapısı ve işleyişini göz önünde bulundurarak, ilgilisine bilgi vermek suretiyle, e-Fatura Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin başvurularının yanıtlanmasını belli bir süre erteleyebileceği veya başvuruları sıraya koyabileceği veya önceden haber vermek ve hazırlıklar için yeterli zaman tanımak kaydıyla, uygulama ile ilgili her türlü standart ile diğer teknik konularda genel veya özel değişiklikler yapabileceği gibi uluslararası standartlara uyma zorunluluğu getirebileceği, belirtilmiştir.

    Bu itibarla, düzenlenen ve alınan e-Faturalar, üzerindeki Mali Mühür veya elektronik imzayı da içerecek şekilde kanuni süreler dâhilinde kendi bünyenizdeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edilmelidir.

    Diğer taraftan GİB Portalı üzerinde düzenlediğiniz ve onaylamadan sistemin Gönderilenler menüsünün  Arşiv bölümünde iptal fatura olarak görülen ilgili faturayı bu menüden indirip iptal faturası olarak sisteminizde saklamanız ve herhangi bir inceleme durumunda elektronik olarak ibraz edebilecek olmanız yeterli olup fatura üzerinde iptal ibaresinin bulunmasına gerek yoktur.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikReklam Verme Hizmetlerinde KDV Tevkifatı
    Sonraki İçerikSGK E-Tebliğ Yönetmeliği

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz