Ana Sayfa Vergi Basit Usulden Gerçek Usule Geçişte Vergileme Nasıl Olacak?

    Basit Usulden Gerçek Usule Geçişte Vergileme Nasıl Olacak?

    391
    0

    T.C.

    GİRESUN VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
     
      
    Sayı:E-97677631-120.01.01-796316.03.2022
    Konu:Basit Usulden Gerçek Usule Geçişte Vergilendirme 
    İlgi:09/04/2021 tarihli ve 26543 gelen evrak numaralı özelge talep formunuz.

    İlgi kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, 23/12/2020 tarihinde basit usul ticari kazanç yönünden vergi mükellefi olarak işe başladığınız, 1/3/2021 tarihinde kendi isteğinizle gerçek usule geçiş yaptığınız ve “2021/1. Dönem Gelir Geçici Vergi Beyannamesinde” 2021/Ocak-Şubat aylarına ait gelir-gider faturalarının gösterilip gösterilmeyeceği hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmış olup, Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde; “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

    Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

    …”

    hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun Mükerrer 120 nci maddesinde, “Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve istisnalar ile Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin altışar aylık (2000/1514 sayılı BKK ile üçer aylık Yürürlük; 01.01.2001) kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    283 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “3.2. Basit usulden gerçek usule geçiş” başlıklı bölümünde, “Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilmektedir. 6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasında yapılan düzenlemeyle, basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

    Örnek 4: Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde servis işletmeciliği faaliyetinde bulunan ve basit usulde vergilendirilen Bay (G), vergi dairesine verdiği dilekçe ile 15/10/2012 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirme talebinde bulunmuştur. Bay (G), dilekçesinde belirttiği tarihten (15/10/2012) itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olup, gerçek ve basit usulde tespit edilen ticari kazançlarını 2013 yılının Mart ayında birlikte beyan edecektir.

    …”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, 23/12/2020 tarihinde basit usulde vergi mükellefi olarak başladığınız işinize ilişkin 1/3/2021 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilme talebinde bulunmuş olmanız nedeniyle, talepte bulunduğunuz bu tarihten itibaren gerçek usulde vergilendirilmeniz gerekmektedir.

    Buna göre, 1/1/2021-28/2/2021 tarihleri arasında elde edilen kazancınızın basit usulde tespit edilmesi, 1/3/2021 tarihinden sonra elde edilen kazancınızın ise gerçek usulde tespit edilmesi gerektiğinden, 2021 yılı ilk geçici vergilendirme dönemi için vermeniz gereken geçici vergi beyannamesine, 1/1/2021-28/2/2021 tarihleri arasındaki kazançlarınızın dahil edilmemesi, sadece 1/3/2021-31/3/2021 tarihleri arasında elde ettiğiniz kazançlarınızın dahil edilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmekli olduğunda kıdem tazminatını almayıp aynı iş yerinde SGDP’li olarak çalışan kişi ayrıldığında tüm zamanlara ait kıdem tazminatını alır mı?
    Sonraki İçerikSMMM değişikliğinde önceki mali müşavir kendi dönemine ait beyanname ve bildirimleri hangi tarihe kadar verebilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz