Polis tarafından karakol da tutulan tutanağa istinaden kaçak işçi çalıştırma iddiası ile kesilen ceza ihbarnamesi SGK mevzuatına uygun mudur? Karakol tutanağı işçinin çalıştığının SGK açısından ispat ı olur mu? BU konu hakkında bilgi alabilir miyim?
Resmi kurum tarafından tutulan tutanak ispat hükmü niteliğindedir.
Sgk denetimi sırasında sigortasız işçi çalıştırdığı tespit olan işyeri bir yıllık sürede hiçbir teşvikten faydalanamıyor. Ancak sonradan bunun hesaplamasında değişiklik yapıldı diye biliyorum. “Mevcutta çalışan ile tespit olunan kişilerin sayısı belli bir oranı geçmezse bir yıl şartı uygulanmayacaktı, işveren 5510 ve diğer tüm teşviklerinden kaldığı yerden devam edebilecekti” bilgim bu şekilde, Konu hakkında sgk genelge hangisi veya kaynak nedir, doğru mu yanlış mı bilgi verir misiniz?
TBMM’de 23 Şubat 2017 tarihinde kabul edilen ve şu anda da Sayın Cumhurbaşkanının imzasında olan 6824 sayılı Torba Kanunu’nun 17’nci maddesiyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen 14’ncü ek madde ile prim teşvik yasağı ile ilgili kademeli bir düzenleme yapılmıştır.
İlk tespitte 1 ay, ilk tespitten sonraki üç yıl içinde tekrar eden her bir tespite 1 yıl yasaklılık Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri ilk tespitte bir ay süreyle, ilk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl süreyle 5510 sayılı Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaktır.
5 kişi ve toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan tespitlerde prim teşvik yasaklılığı uygulanmayacak Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda, çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde, yukarıda belirtilen 1 ay ve 1 yıl şeklindeki prim teşvik yasağı uygulanmayacak, bunun yerine sosyal güvenlik mevzuatında öngörülen ek prim, gecikme zammı ve idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır.
Örnek-1: 500 işçi çalıştıran X işyerinde SGK Müfettişleri tarafından yapılan denetimde 5 yabancı uyruklu kişinin sigortalı olmadığının tespit edildiğini varsayalım.
Bu durumda, sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen kişi sayısı, 5 kişiyi ve toplam işçi sayısının %1’ini geçmediğinden, işverene sigorta primi teşvik yasağı uygulanmayacak, sadece sigortasız çalıştırılan kişilerden dolayı ek prim, gecikme zammı ve idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır.
Örnek-2: 700 işçi çalıştıran Y işyerinde SGK Denetmenleri tarafından yapılan denetimde 6 kişinin sigortalı olmadığının tespit edildiğini varsayalım. Bu durumda, sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen kişi sayısı, işyerinin toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmamakla birlikte, sigortasız çalıştıran kişi sayısı 5 kişiden fazla olduğundan, ilk tespit olması halinde 1 ay, ilk tespitten sonraki üç yılda yapılmış bir tespit olması halinde 1 yıl süreyle sigorta primi teşvik yasaklılığı uygulanacaktır.
Örnek-3: 100 işçi çalıştıran Z işyerinde kamu kurumlarından temin edilen resmî belgelerden 3 kişinin sigortasız çalıştırıldığının SGK Müdürlüğü tarafından tespit edildiğini varsayalım. Bu durumda, sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen kişi sayısı 5 kişinin altında olmakla birlikte, işyerinin toplam işçi sayısının %1’ini geçtiğinden ilk tespit olması halinde 1 ay, ilk tespitten sonraki üç yılda yapılmış bir tespit olması halinde 1 yıl süreyle sigorta primi teşvik yasaklılığı uygulanacaktır.
5510 SGK Kanunu
EK MADDE 14- (Ek: 23/2/2017-6824/17 md.)
Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri ilk tespitte bir ay süreyle, ilk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl süreyle bu Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz. Bu Kanun ve 3294 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanunda bu maddeye aykırı olan hükümler uygulanmaz.
Bu madde hükümleri 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 17 nci maddesi ile bu Kanunun geçici 71 inci maddesi; bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığına yönelik tespitlerde ise 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu ve geçici 15 inci maddeleri ile 3294 sayılı Kanunun Ek 5 inci maddesi hakkında uygulanmaz.
Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda, çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde birinci fıkra hükümleri uygulanmaz.
Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi nedeniyle bu Kanun, 3294 sayılı Kanun ve 4447 sayılı Kanunda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden ilgili Kanun hükümleri nedeniyle bir yıllık yararlanamama kapsamına giren ve bu maddenin yürürlük tarihinde bu bir yıllık yararlanamama süresi devam eden işyerleriyle ilgili olarak yararlanamamaya esas olan tespitler bu maddenin birinci fıkrası kapsamında ilk tespit sayılır, ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlerde yararlanılmayan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden de yararlanılamaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.