Ana Sayfa Vergi Aynı yıl içinde kapanış ve tekrar açılış yapan firma eski defteri kullanabilir...

    Aynı yıl içinde kapanış ve tekrar açılış yapan firma eski defteri kullanabilir mi?

    575
    0

    Bilanço esasına tabi olan mükellefim 31.03.2022 tarihinde mükellefiyetini kapatmıştı. Şimdi yeniden mükellefiyet açmak istiyor. Eski deftere devam edecek miyiz yoksa yeni defter tasdik ettirmeli miyiz?

    Yeni defter tasdik ettirilir.


    Bizim oto tamir ve bakım işi yapan ve defteri bilanço hesabına göre tutulan 2 ortaklı adi ortaklık müşterimiz var. Ortağın birisinin başka bir işten dolayı mükellefiyeti vardı. Onun defteri bilanço usulüne göre tutuluyordu. Şubat 2020’de kendi mükellefiyetini sonlandırdı. Adi ortaklığın kapanışını verip işi 1. ortak devam ettirecek. 2. ortakta kendi hesabına mükellefiyetini tekrar tesis edecek. Bu yeni mükellefiyetlerde defterler bilanço hesabı mı işletme defteri hesabı mı olacak?

    Aynı iş kolunda devam edilirse BİLANÇO esasına göre defter tutulmaya da devam edilir.


    Defter beyan sisteminde 30.06.2021 tarihinde faaliyeti sonlanan serbest meslek erbabı için 2021 yılı 6 aylık gelir vergisi beyannamesinin veya 2021 yılı gelir vergisi beyannamesinin kapanış tarihinden itibaren 4 ay içinde verilmesi gerekiyor mu? 

    Ya da 2022 mart ayında normal tarihin de verebilir miyiz?

    2021 yılında Mükellefiyeti kapanan kişilerin Yıllık GV beyannamesi 2022 Mart ayında verilecek Vefat eden mükelleflerin beyannameleri 4 ay içinde verilir. (GVK Md.92)


    193 – GELİR VERGİSİ KANUNU

    Yıllık Beyannamenin Verilmesi

    Madde 92

    (4842 sayılı Kanunun 11’inci maddesiyle değişen fıkra Yürürlük; 2003 yılı gelirlerine de uygulanmak üzere 01.01.2004)Bir takvim yılına ait beyanname izleyen yılın (5615 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:04.04.2007) Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar(4), gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın (5615 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:04.04.2007) Şubat ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar(5), tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye’de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye’de oturduğu yerin, Türkiye’de vergi muhatabı yoksa işyerinin, işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin bulunduğu yer vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir.(3)

    Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin beyannameleri memleketi terke takaddüm eden 15 gün, ölüm halinde ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir.

    (1) (Değişmeden önceki şekli) Mart ayı içinde

    (2) (Değişmeden önceki şekli) Şubat ayı içinde

    (3) (Değişmeden önceki şekli) (4369 sayılı Kanunun 47’nci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 1.1.1999 tarihinden itibaren verilen beyannameler için uygulanmak üzere 29.7.1998) Bir takvim yılına ait beyanname:

    1. Gelirin sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olması halinde izleyen yılın Ocak ayı içinde,

    2. Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın Şubat ayı içinde,

    3. Diğer hallerde izleyen yılın Mart ayı içinde,

    Tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye’de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye’de oturduğu yerin, Türkiye de vergi muhatabı yoksa işyerinin (işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin) bulunduğu yer vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir.(x)

    (x) Madde 92 _ (Değişmeden önceki şekli) (202 sayılı Kanunun 46’ncı maddesiyle değişen madde) Bir takvim yılına ait beyanname ertesi yılın Mart ayı içinde:

    1. Tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine;

    2. Dar mükellefiyette, Türkiye’de vergi muhatabı mevcutsa, onun Türkiye’de oturduğu yerin, Türkiye’de vergi muhatabı yoksa işyerinin (İşyeri birden fazla ise, bu işyerlerinden herhangi birisinin) bulunduğu mahal vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir.

    Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin beyannameleri memleketi terke takaddüm eden 15 gün, ölüm halinde, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir.

    (4) (Değişmeden önceki şekli) Mart ayının onbeşinci günü akşamına kadar

    (5) Şubat ayının onbeşinci günü akşamına kadar


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBaşka bir şirketin ortağı veya müdürü mali müşavirlik firmasında işe alınabilir mi?
    Sonraki İçerikKuyumcular isteğe bağlı olarak enflasyon düzeltmesi yapmayabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz