Ana Sayfa Muhasebe Apartman ve sitelerde kısmi süre ile çalışan temizlik görevlileri gelir vergisinden muaf...

    Apartman ve sitelerde kısmi süre ile çalışan temizlik görevlileri gelir vergisinden muaf mıdır?

    784
    0

    Apartman ve sitelerde kısmi süre ile çalışan temizlik görevlileri gelir vergisinden muaf mıdır? Ayın belirli günleri temizliğe gelmektedir.

    GVK 23/6.maddesi aşağıdadır.
    Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisi’nden istisna edilmiştir:

    6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir);

    Çalışanın sürekli veya kısmi süreli olmasının önemi yok.


    Apartman ve site yönetimi çalışanlarının aylık olarak düzenlenen maaş bordrolarının site yönetim panosuna asılması zorunlu mudur? SGK’nın asılmaması durumunda uyguladığı bir ceza var mıdır? Maaş bordrosu yerine sitenin panosuna çalışanların sadece hizmet bilgisi asılması yeterli olur mu?

    SGK’nun 634 sayılı kanuna istinaden maaş bordrolarının asılmasına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak Yönetim karar organı bu yönde karar almış ve şeffaflık politikası gereği ücret bordrolarının asılması yönünde karar alabilir. Ücret bordrolarının asılması zorunluluğu da bulunmamaktadır.


    Site yönetimleri herhangi bir defter tutmak zorunda değillerdir. İsteğe bağlı olarak yevmiye defteri tutabilirler mi?

    Site ve Apt. yönetimleri 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri) tutmak zorundadır. 

    Vergi Usul Kanununun 182. ve izleyen maddelerinde bilanço esasına göre tutulması gereken defterler, 193. maddesinde ise işletme hesabı esasına göre tutulması gereken defterler düzenlenmiştir. 

    Apartman ve siteler yukarıda sayılan defter tutma esaslarından herhangi birine tabi olmadıklarından vergi hukuku açısından defter tutmakla yükümlü değildirler. 

    İsteğe bağlı olarak işletme defteri veya yevmiye defteri tutabilirler.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBilanço esasına göre defter tutan mükellefin ikinci faaliyeti için farklı defter tutması gerekiyor mu?
    Sonraki İçerikYabancılara düzenlenecek konaklama faturasında TC No yerine ne yazılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz