Ana Sayfa Vergi Aktife kayıtlı binek oto satışında uygulanacak KDV oranı nedir?

    Aktife kayıtlı binek oto satışında uygulanacak KDV oranı nedir?

    2224
    0

    Ticari faaliyeti araç alım satımı olmayan Anonim şirket mükellefim aktife kayıtlı binek aracı satmak istemektedir. KDV oranını kaç uygulamalıyım?

    Müşteriniz olan A.Ş binek araç için % 1 KDV oranı uygular.


    Çalışmakta olduğum şirkete galeriden ikinci el binek otomobil alımı yapıldı. Bu binek aracı şu an satacağız. Satış faturasında uygulayacağımız kdv oranı ne olmalıdır? 

    Düzenlenecek satış faturasında % 1 KDV hesaplanır.


    Organize Sanayi bölgesi olan bir mükellefimiz 2018 yılında Kurum için Oto Galeriden 2. el %18 Kdv ile bir binek otomobil satın almıştır. Satın alınan aynı binek aracı da bu yıl, başka bir şirkete satacaktır. Ancak Kdv oranında tereddüt yaşamaktayız. %1 Kdv ile mi yoksa %18 Kdv ile mi fatura kesmeliyiz.? 

    Aktif de kayıtlı binek araçların satışında uygulanacak KDV oranı % 1’dir.

    Kimden nasıl satın alınır vaya % kaç KDV ödenirse ödensin bu kıstasların önemi yok.

    Önemli olan binek otomobil olması ve aktifte kayıtlı olmasıdır.


    Firma aktifimize kayıtlı binek araç ağır hasarlı kaza yapmıştır ve hurdaya ayrıldığı söylenmiştir. Ruhsat üzerine ”trafikten çekilmiştir” mührü basılmıştır. Noterden araç satış sözleşmesi düzenlenerek araç satışı başka bir firmaya yapılmıştır. Aracı alan firma %1 KDV oranı ile fatura düzenlenmesi talep etmektedir. Aracı alan firmaya düzenlenecek fatura nasıl olmalıdır? Ayrıca sigorta şirketi de tarafımıza ödeme yapacaktır. Sigorta şirketinden bankamıza gelecek bedel için fatura düzenlenmesi gerekir mi? Düzenlenecekse KDV durumu (İstisna vb.) nasıl olacaktır?

    Düzenlenecek faturada aracın plakası yazılır. Satış bedeli üzerinde % 1 KDV hesaplanır. 

    Sigortadan gelen tutar için Fatura düzenlenmez. 649 hesaba gelir yazılır.


    Şirketin aktifinde kayıtlı ticari araç bedelsiz olarak şirket ortağına devredilebilir mi? 

    Bedelsiz olarak da devir edilmez. Emsal bedelde fatura düzenlenmesi ve faturada % 18 KDV hesaplanması gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV mükellefi olmayan vakıfa tevkifatlı fatura düzenlenebilir mi?
    Sonraki İçerikFirmada bordrolu olarak çalışan SMMM’ler çalıştığı şirket için öz varlık tespit raporu düzenleyebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz