Avukatların masraf listeleri ile şirketten tahsil ettikleri
-Ulaşım, yemek, konaklama masrafları
-Mahkeme harçları
-İcra dairesi harçları
-İcra dairesinin tahsil ettiği tebligat masrafları gibi kalemler gider olarak gösterilebilir mi?
-Mahkeme harçları
-İcra dairesi harçları
-İcra dairesinin tahsil ettiği tebligat masrafları
Avukatın Müşterisi (müvekkill ) adına düzenleneceği için bu giderleri avukat gider yazamaz. Müvekkilininden elden tahsil eder. Müvekkil vergi mükellefi ise bu belgeleri giderleştirilir.
Ulaşım, yemek, konaklama masraflarının belgesini Avukat gider yazar. Bu harcamaları Müşteriden tahsil edecek ise Avukatlık hizmet bedeli için düzenlenen e-smm da “gider bedeli” olarak belirtilir toplam üzerinden KDV hesaplanır
GVK
Serbest Meslek Kazancının Tespiti
Madde 67
Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.
MÜŞTERİ VEYA MÜVEKKİLİNDEN, SERBEST MESLEK FAALİYETİ İLE İLGİLİ OLMAK ÜZERE PARA VE AYIN ŞEKLİNDE ALINAN GİDER KARŞILIKLARI KAZANCA İLAVE EDİLİR.
Firma ile avukat arasında sözleşme yapılarak, avukatın yol vb. masraflarının firma tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Akabinde avukat yol masraflarını taksi fişi ile firmaya dekont etmiştir. Ancak burada avukatın e-smm düzenlemesi gerekmez mi?
Avukat e-smm düzenleyecek. Serbest Meslek Kazancının Tespiti Madde 67 Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.
Müşteri veya müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir. (2361 sayılı Kanunun 46’ncı maddesiyle eklenen fıkra) Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde Vergi Usul Kanunu’nun 328’inci maddesine göre hesaplanan müspet fark kazanca eklenir.
Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz.
Avukatların site yönetime düzenleyeceği makbuzlarda stopaj olmalı mıdır?
Avukatların müvekkillerinden almış olduğu yol, konaklama vb. masrafların vergisel durumu
Avukatlık vekâlet ücretinin vergilendirilmesi ve belge düzeni hk.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.