Sayı: B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-1
Tarih: 05/04/2010
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı :.4.35.16.01-176200-1 05.04.2010
Konu : Dar mükellef gerçek kişinin elde etmiş olduğu Devlet tahvili – hazine bonosu ve vadeli mevduat faiz gelirlerinin vergilendirilmesi
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, vekili bulunduğunuz …’ın Viyana/ Avusturya’da yaşamakta olduğu, 2005, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında yaptığınız başvurularla müvekkilinizce elde edilen faiz gelirleri ile ilgili olarak vergisel yükümlülükleri hususunda bilgi talep edildiği ve bunlara verilen cevaplarda, adı geçenin çalışma ve oturma izni alarak 6 aydan fazla yurtdışında yaşadığının tarafınızca ispat edilmesi halinde beyanname vermeyeceği ve vergi tevkifat oranının % 0 olduğunun bildirildiği belirtilerek, aynı konuyla ilgili olarak mevzuattaki değişiklikler dikkate alındığında …’ın Türkiye’de bulunan bankalardan 2009 yılı itibarıyla elde ettiği Devlet tahvili ve Hazine bonosu ile vadeli hesap gelirlerinin vergilendirilmesi ve bunlar için beyanname verilip verilmeyeceği hususunda, ekte sunduğunuz belgelerin de tetkik edilerek tarafınıza bilgi verilmesi talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü ve 4 üncü maddelerinde tam mükellefiyet, 6 ncı maddesinde ise dar mükellefiyet esası düzenlenmiş olup, 3 üncü maddesinde, Türkiye’de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilecekleri hüküm altına alınmış, 4 üncü maddesinde de;
“Aşağıda yazılı kimseler Türkiye’de yerleşmiş sayılır.
•1. İkametgahı Türkiye’de bulunanlar (İkametgah, Kanunu Medeninin 19 uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir);
•2. Bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar (Geçici ayrılmalar Türkiye’de oturma süresini kesmez.)” hükmüne yer verilmiş ve aynı Kanunun 6 ncı maddesinde, “Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.” denilmiştir.
Konuyla ilgili olarak 210 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, “Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin (2) numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilmeleri gerekmektedir. Bu vatandaşlarımızdan kesin dönüş yaparak Türkiye’ye yerleşenler ile bir takvim yılı içinde altı aydan daha fazla süreyle Türkiye’de oturanlar ise tam mükellefiyet esasında vergilendirileceklerdir.” açıklamasına yer verilmiştir.
Diğer taraftan 193 sayılı Kanunun 01.01.2006 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren geçici 67 nci maddesinde, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen gelirlerin tevkif yoluyla vergilendirilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiş olup, anılan maddenin (7) numaralı fıkrasında, bu madde kapsamında tevkifata tâbi tutulan kazançlar için gerçek kişilerce yıllık veya münferit beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler dolayısıyla verilecek yıllık beyannameye de bu gelirlerin dahil edilmeyeceği hükmü yer almaktadır.
Yine aynı Kanunun “Toplama Yapılmayan Haller” başlıklı 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde de dar mükellefiyette, tamamı Türkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar için yıllık beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirlerin beyannameye dahil edilmeyeceği belirtilmiştir.
Dilekçeniz ve eklerinin tetkikinden, adı geçenin 2009 takvim yılında … Bankası A.Ş.’den Devlet tahvili ve Hazine bonosu faiz geliri ve … A.Ş.’den vadeli TL ve döviz hesabı faiz geliri, tevkifata tabi tutulmuş yatırım fonu katılma belgesi geliri (B tipi likit fon) ve 01.01.2006 tarihinden sonra ihraçlı Devlet tahvili ve Hazine bonosu faiz geliri ile alım satım kazancı elde ettiği görülmüştür.
Ayrıca adı geçenin, Avusturya Sosyal Sigortalar Kurumundan alınan belgeden 1987 yılından beri Avusturya’da sigortalı olarak çalışmakta olduğu, … İl Emniyet Müdürlüğü’nün … tarihli yazısı ekinde yer alan yurtdışı giriş-çıkışlarını gösteren listeden de, en son … tarihinde hava yolu ile … Havalimanından ülkemize giriş yaptığı ve … tarihinde aynı yolla yurtdışına çıktığı anlaşılmıştır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, vekili olduğunuz …’ın Gelir Vergisi Kanununun 6 ncı maddesine göre dar mükellef olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, adı geçenin 2009 yılında elde ettiği tevkif suretiyle vergilendirilmiş menkul sermaye iratları için Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kaynak:GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.