Ana Sayfa Vergi Şirket ortağının sahip olduğu payların bir kısmının yurtdışında mukim bir şirkete satılması,...

    Şirket ortağının sahip olduğu payların bir kısmının yurtdışında mukim bir şirkete satılması, sonrasında da gerçekleştirilecek hisse senedi ihracı ile sermaye artırımında bulunulması hk.

    319
    0

    Sayı: 97895701-155[1-2014/129]-69364

    Tarih: 21/07/2015

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

    Sayı     : 97895701-155[1-2014/129]-69364                                                                 

    Konu   : Şirket ortağının sahip olduğu payların bir kısmının yurtdışında mukim bir şirkete satılması, sonrasında da gerçekleştirilecek hisse senedi ihracı ile sermaye artırımında bulunulması

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, …… Grubu A.Ş.’de sahip olduğunuz payların bir kısmını Japonya’da mukim ……  Inc.’e sattığınızı, “Hisse Alım Anlaşması”na ilişkin damga vergisini ödediğiniz, satış işleminden sonra söz konusu şirketin sermaye artışında bulunacağı, imzalanan “Hissedarlar Sözleşmesi”nde de sermaye artışı tutarının taahhüt edildiği, sözleşmede yer alan 5 yıl boyunca ödenecek yıllık tutara ait damga vergisi tahakkuk ve ödemesinin de gerçekleşterildiği ancak sözleşmede sermaye artış taahüdüne de yer verildiği, …/…/20… tarihinde …… A.Ş.’nin …… Turkey şubesindeki hesabına taahhüt edilen tutarın EFT yoluyla gönderildiği belirtilerek, söz konusu “Hissedarlar Sözleşmesi”nde yer alan sermaye artışı ile ilgili taahhüt üzerinden damga vergisi ödenip ödenmeyeceği hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

    488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olacağı, 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın esas olduğu, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade ettiği hükümleri yer almaktadır.

    Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı; Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (16) numaralı fıkrasında, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştır.

    Özelge talep formu ekinde yer alan …… ve …… Inc. arasında düzenlenen “Hissedarlar Sözleşmesi”nin tetkikinden, sözleşmenin şarta bağlanmış bir sözleşme olduğu, 4.1 maddesine göre, …’da mukim …… Inc.’in, …… A.Ş. hisselerinin %55’ini temsil eden …… adet hissesini satın alarak ortak olacağı, 4.2 maddesinde, tarafların …… adet hisse senedi ihraç ederek sermaye artırımında bulunacakları, sermaye artırımına şirket ortağı …’nun iştirak etmemeyi taahhüt ettiği, …… Inc.’in yeni hisse senetlerine iştirak edeceği ve hisse senedi başına itibari değere ek olarak … TL emisyon primi ödeyeceği, …… nin …… A.Ş. hisselerinin %80’ini temsil eden … adet hisse senedine sahip olacağı, 12.1.1 maddesinde de, anlaşma gereği ……’ya 5 yıl boyunca yıllık … TL sabit ücret ödeneceği anlaşılmaktadır.

    Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu “Hissedarlar Sözleşmesi”nde yer alan sermaye artırımı ve yeni hisse senetlerinin satın alınması suretiyle şirketteki ortaklık yapısının belirlenmesine ilişkin aktin, …… A.Ş.’nin sermaye artırımına ilişkin işlemi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmayıp, söz konusu sözleşmede yer alan 5 yıl boyunca yıllık … TL sabit ücret ödemesine ilaveten, emisyon prim ödemesi dahil hisse alımı için belirlenen tutarın da Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası ve Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak:GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMerkezi yurtdışında bulunan firmaca yapılan ekipman ve malzeme teslimleri ile Türkiye’deki şubece ifa edilen yerli malzeme temini ile kurulum hizmetlerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı
    Sonraki İçerikHazır Mobilya Ürünlerinin Satış KDV Oranı Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz