Ana Sayfa Vergi Gelir Vergisinde Safi ticari kazancın tespiti sırasında indirilecek giderler GVK’nın 40’ıncı maddesinde...

    Gelir Vergisinde Safi ticari kazancın tespiti sırasında indirilecek giderler GVK’nın 40’ıncı maddesinde yer almaktadır.

    335
    0

    Safi ticari kazancın tespiti sırasında indirilecek giderler GVK’nın 40’ıncı maddesinde yer almaktadır. Anılan maddede yazılı giderlerin indirilebilmesi için;

    • İndirilecek giderlerin tevsik edici belgelere dayanması gerekir. Ana kural bu olmakla be-raber VUK’nın 228’inci maddesinde tevsiki zaruri olmayan bazı harcamaların belgelere dayanması şartı aranmamaktadır. Aynı şekilde götürü usulde tespit edilen bazı giderlerin de tevsiki zorunlu değildir.
    • Giderlerin, ilgili olduğu yıl kazancından indirilmesi esastır. Ancak bazen bu kuraldan ay-rılmalar söz konusu olabilmektedir.
    • 40. maddenin 1. fıkrasında ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilebileceği belirtilmiş ancak; bu giderlerin kapsamı ile ilgili açıklamada bulunulmamıştır. Asıl olan, yapılan gider ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilgili olmalıdır. Bir giderin ticari kazancın tespitinde dikkate alınabil-mesi için giderle, gelirin elde edilmesi ve idame ettirilmesi arasındaki bağın doğru-dan olması gerekir.
    • Gider karşılığında sabit kıymet iktisap edilmiş olmamalıdır. Böyle bir durumda yapılan harcama değil aktif kıymetler arasında bir değişimdir. Yapılan bir harcama karşılığında maddi veya gayri maddi bir kıymet iktisap edilmesi halinde indirilecek bir genel giderden değil sahip olunan aktif kıymetlerin amortismanından bahsedilebilir.
    • Gider kanunen kabul edilebilir nitelikte olmalıdır. Giderin indirimini engelleyen bir ka-nun hükmünün bulunmaması gerekir. Böyle bir hükmün bulunması durumunda, giderin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilişkisi açık da olsa gider olarak kabul edilemez.

    Ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler aşağıdaki gibidir:

    4.1.4.1. Ticari Kazancın Elde Edilmesi ve İdame Ettirilmesi İçin Yapılan Genel Giderler

    Kanunda genel giderlerin bir tanımı yapılmamış olup, Gelir Vergisi Kanunu’nda sayılan giderler dışında kalan, işletme faaliyetleri ile doğrudan ilgili, faaliyetin yürütülmesi ve kazancın doğması için yapılması zorunlu olan giderlerdir. Bu giderlere örnek olarak; kira, ısıtma, aydınlatma, kırtasiye, reklam giderleri, temsil masrafları, büro personeli ücretleri, yatırımlarda yatırımın tamamlanmasından sonra ödenen kredi faizleri sayılabilir.

    Gayrimenkullerin satın alınması sırasında yapılan ve VUK’nın 270’inci maddesinin son fıkra-sında sayılan noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile emlak alım ve özel tüketim vergileri de 26.10.2021 tarihine kadar gider olarak yazılabilir. VUK’nın 270’inci maddesi 7338 sayılı Kanunun 29. Maddesi ile kaldırılmış olup VUK’nın maliyet bedeli baş-lıklı 262. Maddesi uyarınca aşağıda sayılan giderler maliyet bedeline dâhil edilmelidir.

    ç) İktisadi kıymetin stoklara veya envantere alındığı tarihe kadarki depolama ve sigorta gi-derleri,

    Gayrimenkullerle doğrudan ilgili olması şartıyla, bunların envantere alındığı hesap dönemi sonuna kadar alınan hibeler maliyet bedelinden indirilir.

    İktisadi kıymetin (emtia hariç) iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile ilgili olan özel tüketim vergisi, indirilemeyecek katma değer vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ile kaynak kullanımını destekleme fonunu maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.

    Ayrıca; kanuni mecburiyete dayanarak ödenen fonlar, primler, katkı payları, kıdem tazminatlarının kanuni miktarı aşmayan kısımları, normal tamir ve bakım giderleri, değeri 2021 yılı için “1.500 TL’yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaş giderleri ve yurt dışında açılan büro giderlerini de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler arasında sayabilir.


    Kaynak: türmob, 2021 Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİkinci el eşya satan müşterimiz bir evden aldığı eşyalar için gider pusulasında stopaj kesintisi yapmalı mıdır?
    Sonraki İçerikYurt dışından online hizmet veren üst yöneticiye Türkiye’den ödenen ücretin vergilendirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz