Ana Sayfa Ekonomi Dünyadaki plastik atıkların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebiliyor

    Dünyadaki plastik atıkların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebiliyor

    397
    0

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), “Küresel Plastik Görünümü” raporunu yayımladı.

    2000 yılında 234 milyon ton olan dünya genelinde plastik üretiminin 2019’da 460 milyon tona ulaştığı belirtilen raporda, 2000 yılında 156 milyon ton olan plastik atık miktarının da iki katından fazla artarak 2019’da 353 milyon tona çıktığı bildirildi.

    Raporda, geri dönüşüm sırasındaki kayıpları hesaba kattıktan sonra plastik atıkların sadece yüzde 9’unun başarılı şekilde geri dönüştüğü kaydedildi.

    Küresel plastik atıkların yüzde 19’unun yakılırken, yaklaşık yüzde 50’sinin düzenli çöp depolama alanlarına gittiği, geriye kalan yüzde 22’sinin de kontrolsüz çöp sahaları veya çevreye atıldığı bildirilen raporda, plastiklerin 2019’da küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 3,4’ünden sorumlu olduğu belirtildi.

    Raporda, küresel plastik kullanımının genel olarak düşmesine karşın son 2 yılda Kovid-19 salgınında koruyucu ekipman ve tek kullanımlık plastik atıkların arttığı vurgulandı.

    Plastik kullanımının, Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020’de ekonomik faaliyetlerin azalmasıyla bir önceki yıla göre yüzde 2,2 düştüğü belirtilen raporda, tek kullanımlık plastiklerin kullanımının yükselirken, ekonomiler toparlandıkça plastik kullanımının tekrar artmasının beklendiği kaydedildi.

    OECD, düşük ve orta gelirli ülkeler için yılda 25 milyar avro kalkınma yardımı dahil olmak üzere “atık yönetimi altyapısının iyileştirilmesi” için uluslararası bir yaklaşım çağrısında bulundu.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOSB’lerdeki 61 binden fazla mesleki ve teknik lise öğrencisine staj imkanı
    Sonraki İçerikSon tertip 100 TL ve 50 TL banknotlar tedavüle veriliyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz