Ana Sayfa Vergi X Banktaki yüksek kur gelirli döviz hesaplarını kur korumalı vadeli hesap...

    X Banktaki yüksek kur gelirli döviz hesaplarını kur korumalı vadeli hesap yapıp istisnadan faydalanıp diğerleri Y-Z Bank kur gelirini ödeyerek geçici beyan yapabilir miyiz?

    287
    0

    Kur korumalı vadeli mevduat hesabına son tebliğe göre 17 şubata kadar geçici beyan süresinde geçiş yaparsak kambiyo (kur) farkı gelirleri istisnadır demektedir, Ancak bizim 31.12.2021’de:
    X Bank usd-euro dan kur gelir 750.000
    Y Bank usd- euro dan kur geliri 100.000
    Z Bank usd-euro kur gelir 50.000

    Biz sadece X Banktaki yüksek kur gelirli döviz hesaplarını kur korumalı vadeli hesap yapıp istisnadan faydalanıp diğerleri Y-Z Bank kur gelirini ödeyerek geçici beyan yapabilir miyiz ? yoksa bir bütün tüm bankalar mı yapılmalıdır?

    İstediğiniz hesabı istediğiniz miktarda kull

    anabilir istisnadan yararlanabilrsiniz.


    19 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 11/02/2022 Tarihli ve 31747 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

    7352 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 14 üncü maddeyle, 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını ve altın hesaplarını, dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına mevduat veya katılım hesabına dönüştürmeleri durumunda maddede belirtilen kazançların kurumlar vergisinden istisna tutulmasına ilişkin açıklamaların yer verilen Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 19) 11/02/2022 tarihli ve 31747 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

    Açıklayıcı bilgi notu için tıklayınız.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKur zararını sonraki yıllarda toplu olarak giderleştirmenin mevzuat açısından bir sakıncası var mıdır?
    Sonraki İçerikYeni düzenleme ile tasfiye süresinin 3 aya indirilmesi sonucunda tasfiyeye giriş beyannamesinin verilmesi süresi ne olmuştur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz