Ana Sayfa Vergi Yıllara Sâri İnşaat Ve Onarım İşlerinde, İşin Bitimi Tarihi Nasıl Tespit Edilir?

    Yıllara Sâri İnşaat Ve Onarım İşlerinde, İşin Bitimi Tarihi Nasıl Tespit Edilir?

    2307
    0

    1- YILLARA SÂRİ İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE, İŞİN BİTİMİ TARİHİ NASIL TESPİT EDİLİR?
    1.1- Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesinde,
    1.1.1- Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterileceği hükme bağlanmış olup,

    1.2- Gelir Vergisi Kanununun 44’üncü maddesinde de;
    1.2.1- İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih,

    1.3- Diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

    2- İNŞAAT İŞLERİNDE İŞİN YILLARA SÂRİ OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ NASIL YAPILIR?
    İnşaat taahhüt işlerinde işin yıllara sâri olup olmayacağı,
    2.1- İşe başlama,
    2.2- İşin bitirilmesinin,
    farklı takvim yıllarında vuku bulup bulmadığının tespiti ile mümkün olabilmektedir.

    3- YILLARA SÂRİ İNŞAATLARDA VERGİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
    Taraflar, işe ilişkin sözleşmede işin bir sonraki takvim yılında bitirilmesini hüküm altına almış iseler, bu tarih dikkate alınarak hak edişler üzerinden vergilendirme yapılacaktır.

    İşin bitim tarihi, işin yıllara sari bir iş olup olmayacağının tespiti açısından çok önemli bir tarih olup; bu tarihin, işi üstlenen firma tarafından işin süresinden önce bitirileceği yönünde taahhüt verilerek öne çekilmiş olması vergilendirme rejiminde değişiklik yapılmasını gerektirmeyeceğinden, müteahhit firmalara bu işler nedeniyle yapılacak ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    Kaynak: Kurumlar Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKadın Ayakkabısının altında ne yazıyor
    Sonraki İçerikKira Geliri Elde Edenler Kira Ödemelerini Düşebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz