25 Kasım 2021 tarihinde basit usul olarak açılış yapılan nakliyeci mükellef 26.11.2021 tarihinde kamyonet almıştır. İlgili bu fatura basit usul esaslarına göre kaydedildi. 01.01.2022 tarihi itibari ile mükellef isteğe bağlı gerçek usule geçti. İlgili mükellefin almış olduğu bu aracın KDV’sini indirim konusu yapabilecek miyiz?
Basit usulde mükellef olduğu sürecin de alınan Kamyon için ödenen KDV 2022’de indirilmez.
2022 yılından itibaren amortisman ayrılır.
Bir tane nakliye üzerine basit usul mükellefimiz var. Kendisi esnaf odasına kaydolmak zorunda mı ve nakliye geliri için kullanacağı belge perakende satış fişimi olacak veya fatura mı düzenlemek zorundadır?
Nakliye ile uğraşanlar Esnaf odasına kayıt yaptırmak zorundadır.
Kullanacakları belgeleri (Fatura / PSF) esnaf odasından alacaklar.
Tek işi servis taşımacılığı olan gerçek kişi 2021 yılı işletme defteri iş hasılatı 107.314 TL’dir. Bu şahsın basit usule geçiş hadleri uygun mudur?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir.
Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir.
Gerçek usule tabi mükellefler ile basit usule tabi olmanın şartlarını kaybeden mükelleflerin; kendi istekleriyle işlerini terk etmeleri ya da eş ve/veya çocuklarına devretmeleri hallerinde terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönmeleri mümkün değildir. Söz konusu iki yıllık sürenin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalar 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3.4. bölümünde yer almaktadır.
2022 yılı şubat ayında basit usul beyannamesi verilecek mi?
Basit usul vergi mükellefleri 2021 yılı dahil bundan sonraki yıllarda da Yıllık GV beyannamesi vermeyecekler. Ancak; Kayıtlarını Defter beyan sisteminden yapmaya devam edeceklerdir.
Konu ile ilgili duyuru oda web sayfasından daha önce yapılmıştır Aşağıdaki linki inceleyiniz.
https://www.ismmmo.org.tr/dosya/2870/Mevzuat-Dosya/26102021-7338-sayili-kanun-aciklamasi.pdf
2021 yılı ve devamında Basit usul mükellefleri için defter beyana kayıt yapılmaya devam edilecek midir? 2021 yılı ve takip eden yıllar için beyanname verilecek midir?
Basit usul vergi mükellefleri 2021 yılı dahil bundan sonraki yıllarda da Yıllık GV beyannamesi vermeyecekler. Ancak; Kayıtlarını Defter beyan sisteminden yapmaya devam edeceklerdir.
Basit usule tabi Ticari Taksi sahibi yanında kısmi süreli işçi çalıştırabilir mi? Asgari ücretle çalıştırdığı kişilerin vergisini kim ödeyecektir?
Basit usulde vergilendirilen mükellefleri yanında çalışanların yanında çalışan kişilerin vergilendirilmesini düzenleyen GVK 64. maddesi 01/01/2022 den itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. (7349 Sayılı Kanun) Vergileme olmayacak, sadece SGK işlemi yapılacaktır.
Kaynak: İsmmmo, GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.