Ana Sayfa SGK İşveren 31 gün olan aylarda personellerinin SGK bildirgesini 31 gün olarak beyan...

    İşveren 31 gün olan aylarda personellerinin SGK bildirgesini 31 gün olarak beyan edebilir mi?

    Eksik ve artık günü olan aylarda SGK bildirim süreleri

    1051
    0

    İmalat yapan limited şirket çalışanı asgari ücret ile çalışmaktadır. Eksik ücret aldığını söyleyerek firmayı şikâyet etmiştir. SGK müfettişi asgari ücretin günlük ilan edildiğini söyleyerek31 gün olan aylarda günlük asgari ücret 31 gün olarak hesap yapılması gerektiğini raporuna yazmıştır. Düzeltme beyanı vermemizi istemektedir. Sgk gününü 30 gün gösterileceğini ancak hesabın 31 gün üzerinden yapılması gerektiğini söylemektedir. Uygulamada 30 gün ve açıklanan aylık asgari ücret beyan edilmektedir?

    4857 sayılı Kanunun 49. maddesi gereğince iş sözleşmesinde Maktu Aylık ibaresini kullanmayan şirketlerin; 31 gün çeken aylarda 31 günlük asgari ücret (30 günlük SGK), 28 çeken ayda ise 28 günlük asgari ücret (30 günlük SGK), 30 gün çeken aylarda ise 30 günlük asgari ücret ödemeleri gerektiği tartışmalı bir konudur.

    İşçilere, Asgari Ücret Tespit Komisyonunca, günlük olarak tespit edilmiş olan cari kanuni asgari ücretin altında ücret ödenmesine imkân veren bir hukuki düzenleme bulunmadığından, tam ay çalışılıyorsa günlük asgari ücretin 30 ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan az olamaz.

    Tam ay çalışan sigortalılar veya maktu ücret alan sigortalılar yönünden, asgari ücretin günlük olarak belirlenmesi, ayın 28,29,30 veya 31 çektiği aylarda günlük asgari ücretin ayın gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden SGK ya bildirim yapılacağı anlamına gelmemelidir.

    28 çeken aylarda bildirim 30 gün olmaktadır.

    Aksine bu şekilde çalışan sigortalılar için ay kaç çekerse çeksin sigortalı hangi ücreti alıyorsa o ücret üzerinden bildirim yapılmalıdır.

    Bu da maktu ücret olarak belirtilmelidir.


    BENZER İÇERİKLER

    Şubat aylarında SGK’ya eksik gün bildirimi nasıl yapılır?

    Armatörü yabancı olan bir gemide çalışan Türk vatandaşlarının SGK’lı olma kriterleri nedir?

    Fazla mesai ödemeleri SGK primine tabi midir?


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖzel inşaatlarda asgari işçilik nasıl hesaplanır?
    Sonraki İçerikTek ortaklı limitet şirketteki kar dağıtımında özellikli bir durum var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz