HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), yeni yıla eğitim ve öğretim alanında yapılan ‘Özel Öğretimin Geleceği: Vizyon ve Stratejileri’ konferansıyla başladı.
Prof. Dr. İbrahim Kırçova’nın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta, eğitim kurumlarındaki stratejik alanların belirlenmesi, bu alanlara yönelik temel politikalar, proje ve aksiyon planları tartışıldı. Sektörün görüş ve önerilerini belirleyip ilgili mercilere iletmek için üç ayrı çalışma gurubu oluşturuldu. Konferans sonunda çalışma grupları, sektörel görüş ve önerilerini bir araya getirdi. Çalışma gruplarının ortak önerileri arasında eğitim kurumlarının metaverse ortamına taşınması da yer aldı.
2022 EĞİTİM VİZYONU
Bir ülkenin en büyük gücünün eğitimli bir nesil olduğunu vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, makinalara yapılan yatırımlarla doğru orantılı olarak insanlara da yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Salman, İTO’nun, 2022’de eğitim alanında neler yapacağını ise şöyle anlattı: “Özel eğitim kurumlarının eğitim sistemimizdeki yerinin ve öneminin artırılmasını teşvik edeceğiz. Mesleki gelişimi artıracak etkinlikler düzenleyeceğiz. Eğitim kurumlarındaki tüm personel için alınan işveren payı priminin düşürülmesi, sürücü kursu araçlarından alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması için çalışacağız. Özel eğitim kurumlarında her yıl alınan ruhsat harcının sadece açılış yılında alınması için girişimlerimizi sürdüreceğiz.”
ÖZEL MESLEKİ KOLEJ
“Özel mesleki kolejler kurulması gerekiyor” diyen Salman, şunları söyledi: “Başta İsveç olmak üzere, Batı Avrupa ülkelerinde eğitim alanındaki mevzuatın bize örnek olması gerekiyor. Bir İsveç ziyaretimde şunu gördüm. Mesleklerinde 6 yıl çalışan öğrenciler, mezun olduktan sonra okuduğu bölümle ilgili üniversiteye sınavsız giriyor. Bizler de buradaki örnekleri uygulamalıyız, meslek liselerine teşvikleri artırmalıyız.”
Konferansa, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Abdullah Süslü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile İTO Meclis ve Komite üyeleri katıldı.
500 BİN İSTİHDAM
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Abdullah Süslü de “Türkiye genelinde bize bağlı 33 bin özel eğitim kurumu, 3 milyondan fazla öğrenciye eğitim veriyor ve 500 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Bizler, yeni dönemde dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İTO Eğitim Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Taşel, “Yaptığımız çalışmaları ilgili makamlara ileteceğiz. Sektörümüzün ayakta kalması için öncelikle küçük sorunların çözülmesi lazım. Ondan sonra belirlediğimiz vizyonlar doğrultusunda ilerleyeceğiz. Sektör olarak, küçük sorunları çözerek bütüne ulaşma gayesindeyiz” dedi.
Sektör mensupları, eğitimde sürdürülebilir başarı için şu önerilerde bulundu:
* Pandemiyle birlikte eğitim şekli de değişti. Bu yüzden hem online hem hibrit hem de fiziki eğitim modellerini kalıcı eğitim modelleri haline getirmeliyiz. Ayrıca, artırılmış gerçeklik (VR) ortamında eğitimlere geçiş yapmalıyız. Bu yüzden özel metaverse meslek liseleri kurmamız gerekiyor.
* Meslek liseleri ve diğer eğitim kurumları için mezun takip platformu kurulmalı. Böylelikle mezun olan öğrencilerin kaçı iş bulmuş, kaçı sektör değiştirmiş, kaçı kariyerinde ilerlemiş, bize yardımcı olacak. Bu platform sayesinde şirketler eleman bulma konusunda rahatlayacak.
kurumlarına yer verilmeli.
Eğitim için imarlı arazi bulmakta zorlanıyoruz. Hazine arazilerinde özel eğitim kurumlarına yer verilmeli.
* Velilere yönelik bireysel ödeme seçenekleri sunulacak bir sisteme geçilmeli. Bu adım, hem sektörü hem de aileleri rahatlatacak.
* Eğitimde, batı ve dünya örneklerini rol model alarak mevzuatımızı güncellemeliyiz.
* Bazı branşlarda öğretmen bulmakta zorlanıyoruz. Öğretmen eksikliği olan branşlarda eğitmen yetiştirilmeli.
Kaynak: İTO Haber
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.