Ana Sayfa Çalışma Hayatı Raporu hafta içinde biten personel hafta sonu izni almaya hak kazanır mı?

    Raporu hafta içinde biten personel hafta sonu izni almaya hak kazanır mı?

    401
    0

    İş kanunda Hafta Tatiline hak kazanma bakımından “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere, işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.”demekte. Buradaki 1 haftalık süreden kasıt hafta tatili pazar olan işyerinde Salı günü 10 günlük istirahat alan işçi salıdan sonraki ilk pazar günü olan hafta tatili Kesilir mi?

    İşçinin hafta tatili hakkını kazanabilmesi için kanunen belirlenen haftalık 45 saat çalışma yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekmektedir. 

    Bu yükümlülüğü yerine getiren işçiye kanunen işveren tarafından bu yedi günlük periyod içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme hakkı verilmelidir. Hastalık da çalışılmış gibi sayılan hallerdendir.


    Engelli raporu bulunan ve rahatsızlığı sebebi ile heyet tarafından yıllık istirahat raporu verilen bir işçinin emeklilik nedeniyle iş akdi sonlanacaktır. İşveren bu durumda istirahat raporu süresince işçiye kıdem tazminatı ödemekle yükümlü müdür?

    Yargıtay kararlarında “Dairemizin uygulamasına göre akdin feshinden önceki dönem içerisinde alınan ve birbiri ardına gelen rapor süreleri ihbar öneline 6 hafta eklenmek suretiyle bulunan süreyi aşan kısım kadar süre kıdem tazminatına esas sürenin hesabında nazara alınmaması gerekir.” hükmü bulunmaktadır.


    Yıllık izin uygulamasında haftada 5 gün çalışan bir işyeri izin hesaplaması yaparken cumartesi gününü yıllık izinden mi saymalıdır? Asgari geçim indiriminden kimler faydalanır?

    Yıllık ücretli izin hesabında çalışılmayan cumartesi de izin gününden sayılmaktadır.

    1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden ibarettir.

    İzinde hesap yaparken gün hesabı dikkate alınır iş günü değil. 

    Asgari geçim indiriminden; 

    • Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler (Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler). 
    • Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler. 
    • Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler (Örneğin; sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar) yararlanır.

     


    BENZER İÇERİKLER

    SGK sistemine manuel olarak rapor girişi yapabilir miyiz?

    Süresinden sonra SGK sisteminden rapor onaylayabilir miyiz?

    Raporlu olan personeli işten çıkartabilir miyiz?

    Önceki İçerikGeçici Vergi Beyan ve Ödeme Süresi 25 Şubat 2022 Cuma günü sonuna kadar uzatıldı
    Sonraki İçerikKur zararını sonraki yıllarda toplu olarak giderleştirmenin mevzuat açısından bir sakıncası var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz