Ana Sayfa Muhasebe e-Defter, 1 Ocak’ta başlıyor

    e-Defter, 1 Ocak’ta başlıyor

    İşletmeler, 1 Ocak 2022’de e-Defter uygulamasına geçecek. 2020 hesap döneminde cirosu 5 milyon TL’yi geçen firmalar, 2021’in temmuzunda e-Fatura uygulamasına geçti ve bu firmalar 1 Ocak 2022 itibariyle e-Defter kullanmaya başlayacak.

    710
    0
    On binlerce işletme, 1 Ocak 2022’de e-Defter uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. 2020 hesap döneminde cirosu 5 milyon TL’yi geçen firmalar, 2021’in Temmuz ayında e-Fatura uygulamasına geçti ve bu firmalar 1 Ocak 2022 itibariyle e-Defter kullanmaya başlıyor.

    Bunun yanında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalayan, bilanço esasına göre defter tutan veya defter tutacak sağlık hizmeti sağlayıcıları ile medikal malzeme ve ilaç, etken madde temin eden tüm mükellefler (Hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, ecza depoları, beşeri tıbbi ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri) bu yılın Temmuz ayında (Temmuz 2021) e-Fatura uygulamasına geçtiler ve ciroları 5 milyon TL’nin altında kalsa dahi, yeni yıl ile birlikte e-Defter uygulamasına geçiyorlar. Yine, 2021 yılında bağımsız denetime tabi olan firmalar, ciroları ne olursa olsun, yeni yılda e-Defter uygulamasına geçecek firmalar arasında yer alıyor.

    Özel Tüketim Vergisi I sayılı listedekileri (EPDK Lisanslı Şirketler) imal, ithal edenler (bayilik lisansı dahil), Özel Tüketim Vergisi III sayılı listedekileri (Motorlu Taşıtlar) imal, ithal edenler, aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları, internet ortamında reklam yayınlayanlar komisyoncu ya da tüccar olarak sebze meyve ticaretiyle iştigal edenlerden yıl içerisinde e-Fatura’ya geçmiş olanlar, yeni yılda e-Defter uygulamasına geçecekler.
     
    MÜKELLEF İŞLETMELER, E-DEFTER’E NASIL GEÇİYOR?
     
    e-Defter tanım olarak, işletmelerin daha önce kağıt ortamda düzenledikleri yevmiye ve kebir defterlerinin, elektronik ortamda “e-Defter” olarak düzenlenmiş halidir. Elektronik ortamda hazırlanan e-Defter uygulamasında, oluşturulan tek sayfa halinde şifrelenmiş firma bilgilerinin olduğu beratlar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’e gönderiliyor. Aynı zamanda, elektronik ortamda oluşturulan e-Defter’ler, elektronik ortamda saklanıyor.
     
    e-Defter uygulamasına geçecek bir şahıs firması ise e-imza;limited veya anonim şirket ise mali mühür alması gerekiyor. Mükellef firmalar, bilgisayarlarında e-imza veya mali mühür takılı iken, önce GİB tarafında e-Defter başvurusunu yapıyor. Mükellefler GİB’de e-Defter başvurusunu tamamladıktan sonra, lider özel entegratör Uyumsoft ile e-Defter aktivasyonunu gerçekleştiriyor. Burada mükellefin kullandığı yazılım ile e-Uyum arasında entegrasyon sağlanıyor ve firma e-Defter kullanımına hazır hale geliyor. Nitekim mükellefler, kullandıkları muhasebe programı ile e-Uyum entegrasyonu sağlanırken ek bir modül satın almadığı için ilave bir maliyet de bulunmuyor. Sadece kullandıkları defter sayfasına göre, özel entegratör tarafında bir maliyet oluşuyor.
     


    Kaynak: İTO Haber – https://www.itohaber.com/haber/guncel/220124/e-defter_1_ocak_ta_basliyor.html
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKargo taşıma hizmetinde KDV tevkifatı
    Sonraki İçerikSon yılda yatırımcı sayısı 2.4 milyona çıktı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz