Ana Sayfa Vergi Aldığı sebze ve meyvelerde işlem yaparak satışını yapan bir firmanın düzenleyeceği faturada...

    Aldığı sebze ve meyvelerde işlem yaparak satışını yapan bir firmanın düzenleyeceği faturada KDV oranı ne olmalıdır?

    meyve, sebze, alış, satış, kdv, oran, fatura, Toptancı, halinde, faaliyette, bulunanlara,dilimlenmiş, ve, paketlenmiş, elmanın, tesliminde, uygulanması, gereken, KDV, oranı,

    1077
    0

    Firma almış olduğu meyve ve sebzelerde işlem yaparak satıyor. Aldığı ürünleri yıkayıp, doğradıktan sonra, paketleyip satıyor. Bu ürünlere hangi KDV oranı uygulanmalıdır?

    Sebze ve meyveleri alındığı gibi satılması halinde uygulanacak KDV oranı % 8’dir. 

    Ancak Sebze ve meyveleri işlem yapılarak “mamul” haline getirilmesi halinde uygulanacak KDV oranının % 18 olduğu görüşündeyiz. 

    GÜNCEL KDV ORANLARI 

    MADDE 1 – 

    1) Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları;
    a) Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, % 18
    b) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1
    c) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8 olarak tespit edilmiştir.
    Bahsettiğiniz mal grubu (I) sayılı listede ve (II) sayılı listede yer ALMADIĞI İÇİN % 18 ORANI UYGULANIR. KDV ORANLARI VE AÇIKLAMA İÇİN aşağıdaki linki inceleyiniz. 

    https://www.gib.gov.tr/node/108756

    Toptancı halinde faaliyette bulunanlara dilimlenmiş ve paketlenmiş elmanın tesliminde uygulanması gereken KDV oranı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı : 39044742-010.01-451 16/03/2015
    Konu : Toptancı halinde faaliyette bulunanlara dilimlenmiş ve paketlenmiş elmanın tesliminde uygulanması gereken KDV oranı

         İlgide kayıtlı özelge talep formunda, dilimlenmiş ve tek tek ambalajlanmış “elma”nın firmanızca toptancı halde faaliyette bulunanlara tesliminde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

             3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

             KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile BKK eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

             2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırasında yer alan “İlgili mevzuata göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimleri” %1 oranında KDV ye tabi tutulmaktadır.

             Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8. faslında “Yenilen Meyveler ve Yenilen Sert Kabuklu Meyveler; Turunçgillerin veya Kavun ve Karpuzların Kabukları” tanımlanmıştır. Bu Fasıldaki meyve ve sert kabuklu meyveler bütün halde, dilimlenmiş, parçalara ayrılmış, şeritler halinde kesilmiş, çekirdeği çıkarılmış, lapa haline getirilmiş, rendelenmiş, kabuğu soyulmuş veya çıkarılmış olabilirler. Bunlar taze (soğutulmuş dahil), dondurulmuş (önceden buharda veya kaynar suda pişirilmiş veya ilave tatlandırıcı madde katılmış olsun olmasın) veya kurutulmuş (suyu alınmış, buharlaştırılmış veya dondurularak kurutulmuş olanlar dahil) olabilirler. Bu halleriyle hemen tüketilmeye uygun olmamaları koşuluyla, geçici olarak konserve edilmiş halde bulunabilirler.

             Buna göre, soyulmuş, doğranmış, dilimlenmiş, kesilmiş ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan soğutularak veya dondurularak ambalajlanmış “elma”nın, firmanız tarafından toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara tesliminde %1 oranında KDV uygulanacaktır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSınıf değiştirme hadlerinde KDV dahil tutarlar mı baz alınmalıdır?
    Sonraki İçerik2022 Yılı Vergi Takvimi Yayınlandı (GİB)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz